Tratamentul „minune” folosit în România împotriva holerei, acum peste 150 de ani


În lucrarea „Amintiri” de Radu Rosetti, autorul (ce făcea parte dintr-o mare familie boierească – Ruseteştii), ne vorbeşte printre altele de epidemia de holeră ce a izbucnit în România anului 1868 şi ce tratament se folosea în acele vremuri pentru această boală teribilă. Holera este o boală infecțioasă bacteriană foarte gravă, care afectează în mod deosebit intestinul subțire. Boala se manifestă prin tulburări digestive ca diaree gravă, vomitări excesive, care duc la o deshidratare rapidă a bolnavului, prin pierdere de electroliți (substanțe minerale).

Citez din lucrarea lui Radu Rosetti:

* În vara anului 1868 s- a ivit holeră în ţară. Pe la noi, epidemia a fost mai mult uşoară: dacă se îmbolnăveau mulţi, în schimb numărul deceselor era mic de tot – era mai mult holerină decât holeră.

* Tata, de la început, dăduse de ştire, nu numai în satele de pe moşie, dar şi în acele de pe împrejur, că are un leac sigur împotriva molimii. Acest leac consista într-un număr de picături de laudanum, dizolvate în oareşicare câtime de apă de mentă concentrată, ce se lua nu mai ţin minte de câte ori pe zi.

* Ograda noastră era veşnic plină de pacienţi, iar în antretul de jos parcă- l văd şi acuma pe Neculai Lefter, vatavul de ogradă, şăzând pe o ladă mare de Braşov, având lângă el o beşică uriaşă de sticlă, plină de apă de mentă, şi, în mână, o sticlă cu laudanum, dând fiecărui pacient numărul de picături hotărât din cea de a doua şi câtimea ştiută din cealaltă.

* Cei mulţi din bolnavi, îndată ce-şi înghiţeau doftoria, mergeau de se culcau într-o parte hotărâtă a grădinei. Mulţi veneau să ceară „doftorie” pentru bolnavi rămaşi acasă. În grădină la noi nu a murit niciunul, din alţii care au luat „doftorie” de la noi, numai unul sau doi.

Notă: Laudanum este o tinctură de opiu ce conține mai multe tipuri de alcaloizi, precum morfină și codeină. A fost utilizat foarte frecvent în trecut pe post de medicament, fiind valorificat pentru efectele antidiareice, analgezice și antitusive.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO