După analizarea cu raze X a 143 de schelete umane din Evul Mediu, specialiştii au ajuns la o concluzie terifiantă privind bolile pe care oamenii le aveau în trecut


Imagine: publicdomainpictures.net (Commons Craetive – free)

Cancerul nu este doar o suferință modernă. O nouă analiză arheologică sugerează că, cel puţin în Marea Britanie medievală, cancerul era destul de răspândit şi nu atât de rar pe cât am crezut cândva. Şi asta înaintea apariţiei fumatului pe scară largă, a alimentelor pline de chimicale sau a poluării revoluției industriale – acestea trei fiind considerate a fi factori principali ai apariţiei cancerului.

Scanând cu raze X (computer tomograf) 143 de schelete medievale din șase cimitire, din și în jurul orașului Cambridge, arheologii au descoperit că toate cazurile de cancer între secolele al VI-lea și al XVI-lea au fost de aproximativ un sfert din ceea ce reprezintă astăzi. Acest lucru este de 10 ori mai mare decât estimările anterioare.

Până acum, se credea că cele mai multe cauze ale mortalităţii la persoanele medievale erau date de bolile infecțioase precum dizenteria și ciuma bubonică, împreună cu malnutriția și rănile datorate accidentelor sau războiului. Însă, acum trebuie să adăugăm şi cancerul ca unul dintre principalele clase de boli care au afectat oamenii medievali.

Specialiştii au căutat prin aceste scanări dovezi ale metastazelor la oase. Scanând părți ale scheletului care sunt mai susceptibile să arate dovezi canceroase, cum ar fi coloana vertebrală, pelvisul și osul coapsei, echipa a găsit semne de malignitate la 5 indivizi din epoca medievală. Cele mai multe cazuri au fost limitate la pelvis, dar a existat un bărbat de vârstă mijlocie care avea leziuni împrăștiate pe tot scheletul său, ceea ce indică un cancer de sânge.

Este important să aflăm cât de mult a crescut incidența cancerului pe o perioadă mai lungă, deoarece acest lucru ne permite să știm de unde provin cele mai mari amenințări. În prezent, încă nu este complet clar cât de mult contribuie la apariţia cancerului fumatul sau poluarea. Textele istorice nu sunt deosebit de demne de încredere și sunt greu de comparat cu datele moderne; aşadar, analizele arheologice sunt mult mai fiabile, în special cu tehnologia pe care o avem astăzi.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): sciencealert.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO