Atenţie la excesul de apă! Oricine poate să moară dacă bea prea multă apă…

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Ar putea cineva să moară din cauza excesului de apă? Teoretic, nu se poate întâmpla așa ceva, totul ar trebui să fie în regulă, este doar apă. Dar, după cum știți, lucrurile nu merg întotdeauna conform planului. Uneori pare atât de absurd, atât de nepotrivit.

Intoxicația cu apă, cunoscută și sub numele de otrăvire cu apă, hiperhidratare, suprahidratare sau toxemie cu apă, este o perturbare potențial fatală a funcțiilor cerebrale. Intoxicația cu apă apare atunci când echilibrul normal al electroliților din organism este împins în afara limitelor de siguranță prin consumul excesiv de apă. În condiții normale, consumul accidental de apă în exces este extrem de rar. Aproape toate decesele legate de intoxicația cu apă la persoane normale au rezultat fie în urma unor concursuri de băut apă, în care indivizii încearcă să consume cantități mari de apă, fie în urma unor perioade lungi de exerciții fizice în timpul cărora au fost consumate cantităti excesive de lichide.

Apa, ca orice altă substanță, poate fi considerată o otravă atunci când este consumată în exces pentru o perioadă scurtă de timp. Este foarte ușor pentru copiii cu vârsta sub un an să ia prea multă apă, mai ales dacă au mai puțin de 9 luni. Din cauza masei corporale mici, le este ușor să absoarbă o cantitate mare de apă în raport cu masa corporală și rezervele totale de sodiu.

Maratoniștii sunt şi ei predispuși la intoxicație cu apă dacă beau prea multă apă în timpul cursei. Un studiu efectuat pe participanții la maratonul de la Boston din 2002 a constatat că 13% dintre aceștia au terminat cursa cu hiponatremie (suprahidratare). Cel mai puternic factor de predicție a hiponatremiei a fost creșterea în greutate în timpul cursei.

Un sfat: atunci când trebuie neapărat să te hidratezi, nu deveni obsedat de asta, fii cumpătat, nu uita că dacă apa este vitală, poate fi și fatală. De exemplu, beți 2 sau 3 litri de apă pe zi, nu mai mult, în funcție de climă, de activitatea dumneavoastră fizică şi de vârstă. Dacă beţi mai mult sau prea mult, nu știţi niciodată ce vi se poate întâmpla…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner