Atenţie cu cine staţi! Genomul partenerului vostru vă poate afecta sănătatea – spune un nou studiu ştiinţific


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Sănătatea și stilul de viață al oamenilor sunt influențate de genele partenerilor lor, potrivit unui studiu publicat pe 14 decembrie 2020 în revista „Nature Human Behavior”. Utilizând date de la mai mult de 80.000 de cupluri din Banca Biologică din Marea Britanie, cercetătorii au identificat corelații multiple între trăsăturile indivizilor și genomul partenerilor lor și au ajuns la concluzia că aproximativ un sfert dintre aceste asociații erau parțial cauzale, ADN-ul unei persoane având efecte indirecte asupra sănătăţii sau comportamentului celeilalte persoane.

Intuitiv, comportamentele noastre sunt influențate de indivizii din jurul nostru și probabil de genele pe care le poartă acei indivizi. Spre deosebire de efectele genetice directe, care reflectă influența propriilor gene asupra fenotipului dvs., efectele genetice indirecte sunt o formă de influență asupra mediului, determinată de trăsăturile genetice ale oamenilor din jurul vostru. Într-un simplu exemplu ipotetic, o persoană care este predispusă genetic la fumat ar putea crește riscul partenerului său de cancer pulmonar prin expunerea la fum de țigară sau încurajându-l să fumeze mai mult.

În studiul actual, Charley Xia de la Universitatea din Edinburgh, Albert Tenesa și colegii săi au folosit date de la 80.889 de cupluri cu ascendență europeană, ale căror variații genetice și obiceiuri de sănătate și stil de viață sunt înregistrate în Marea Britanie. Cercetătorii au selectat 105 trăsături complexe – cele influențate de variația genelor multiple, cum ar fi înălțimea, starea de fumat și susceptibilitatea la modificări ale dispoziției – și au folosit un model statistic pentru a căuta asocieri largi între trăsăturile fiecărui individ și ADN-ul partenerului lor.

Echipa a constatat că aproximativ 50% dintre aceste trăsături au arătat o oarecare corelație cu structura genetică a partenerului. Multe dintre aceste corelații ar fi putut fi datorate împerecherii asortative. De exemplu, este mai probabil ca oamenii să aleagă parteneri cu trăsături similare cu ale lor. Înălțimea este un exemplu tipic al unei trăsături susceptibile de a fi corelate la cupluri datorită împerecherii asortative, decât datorită oricăror efecte genetice indirecte.

Cercetătorii au efectuat simulări pe computer de combinații ale indivizilor din setul lor de date pentru a vedea dacă pot distinge între asociații datorate împerecherii asortative și cele datorate adevăratelor efecte genetice indirecte. Au ajuns la concluzia că aproximativ 25% din asociații au implicat într-adevăr cel puțin o cauzalitate – adică genotipul unei persoane a avut un efect detectabil asupra fenotipului altei persoane.

Deși este greu să tragi concluzii despre trăsăturile individuale din acest tip de analiză amplă, studiul echipei reprezintă o dovadă că efectele genetice indirecte pot fi importante la om.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Evidence of horizontal indirect genetic effects in humans” de pe nature.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock