Un băiat care s-a născut cu doar 2% din creier şi căruia medicii nu-i dădeau nicio şansă de supravieţuire, şi-a revenit miraculos şi şi-a aniversat 9 ani de viaţă


În urmă cu 9 ani, când Noah Wall s-a născut cu doar 2% din creierul său, din cauza unei combinații de boli genetice rare, medicii le-au spus părinților săi că acest copil, dacă va supravieţui, nu va putea merge niciodată, nu va putea vorbi sau mânca singur. Probabilitățile lui Noah de a trăi după naştere erau atât de slabe, încât părinții săi aleseseră un sicriu și îi pregăteau deja înmormântarea înainte ca el să se nască. Nouă ani mai târziu, Noah și-a crescut 80% din creier și visează să devină astronaut.

Noah a fost diagnosticat în uterul mamei cu spina bofida, un defect congenital care apare atunci când coloana vertebrală și măduva spinării nu se formează corect, provocând paralizia bebelușului de la piept în jos. Scanările timpurii ale creierului au arătat că bebelușului îi lipsea cea mai mare parte a creierului din cauza unui chist porencefalic din cap, care îi distrugea creierul.

De asemenea, medicii mai credeau că micul Noah dezvoltase și sindromul Edwards, precum și sindromul Patau, ambele tulburări genetice foarte rare, cu șanse mici de supraviețuire. Sindromul Edwards este o boală genetică cauzată de prezența unui al treilea exemplar al cromozomului 18, faţă de doi cromozomi găsiţi la o persoană sănătoasă. Doar 13 din 100 de copii născuți în viață cu sindrom Edwards vor trăi mai mult de 1 an. Sindromul Patau prezintă şi el încă o copie suplimentară prezentă în cromozomul 13. Doar 1 din 10 copii diagnosticați cu această tulburare genetică rară supraviețuiește mai mult de 1 an.

Dar, copilul s-a născut viu şi nevătămat şi nu mort aşa cum se aşteptau medicii. Când medicii au efectuat o scanare RMN, au fost șocați să afle că Noah s-a născut cu doar 2% din creierul său fizic, din cauza unei afecțiuni rare numite hidrocefalie, care înseamnă acumularea de lichid în creier. Cu siguranță că va trăi restul celor câteva zile care i-au rămas într-o stare vegetativă, credeau toți.

Dar, copilul şi-a revenit miraculos. După 3 ani de la naştere, el şi-a recuperat 80% din creier (vedeţi mai jos):

Recent, Noah și-a sărbătorit cea de-a 9-a aniversare și se descurcă destul de bine. Citește, face matematică și chiar iubește știința. Și, deși este legat încă de scaunul cu rotile, micuțul Noah a făcut surfing și a schiat.

Recuperarea sa a început la 7 săptămâni după ce s-a născut, când medicii i-au montat un șunt în cap și un tub moale prin care a fost drenat excesul de lichid. Acest lucru a făcut loc creierului său care să înceapă să-și dezvolte părțile lipsă, precum și neuronii.

Din păcate, conexiunea creier-măduva spinării nu a fost regenerată, așa că micuțul Noe nu poate merge. Dar, altfel, Noah pare să se fi dezvoltat într-un băiat de 9 ani pe deplin funcțional, ceea ce este aproape un miracol având în vedere prin ceea ce a trecut.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): zmescience.com


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO