Pe 4 august 2020, în jurul orei 18, peste 2750 de tone de azotat de amoniu stocat într-un depozit a explodat în Beirut, capitala Libanului, ucigând în jur de 200 de oameni, și lăsând în urmă un crater cu diametru de 140 de metri. Explozia este considerată a fi una dintre cele mai puternice explozii non-nucleare provocate de om în istorie.
Acum, calculele oamenilor de știință de la Universitatea Hokkaido din Japonia au arătat că unda atmosferică provenită din explozie a dus la perturbații electronice ridicate în atmosfera superioară a Pământului. Echipa de oameni de știință, care a inclus colegi de la Institutul Național de Tehnologie Rourkela din India, a calculat modificările conținutului total de electroni din ionosfera Pământului – parte din atmosferă, situată între 50 şi 965 de kilometri în altitudine. Evenimentele naturale, cum ar fi radiațiile ultraviolete extreme și furtunile geomagnetice, precum și activitățile provocate de om, cum ar fi testele nucleare, pot provoca perturbări ale conținutului electronilor ionosferei.
„Am descoperit că explozia a generat o undă care a călătorit în ionosferă în direcția sud, cu o viteză de aproximativ 0,8 kilometri pe secundă”, a spus Kosuke Heki, om de știință al Universității Hokkaido. Acest lucru este similar cu viteza undelor sonore care călătoresc prin ionosferă.
Echipa a calculat modificările conținutului de electroni ionosferici analizând diferențele în întârzierile înregistrate de semnalele cu microunde transmise de sateliții GPS către stațiile lor terestre. Modificările conținutului de electroni afectează aceste semnale pe măsură ce trec prin ionosferă și trebuie luate în considerare în mod regulat pentru a măsura cu precizie pozițiile GPS.
Oamenii de știință au comparat, de asemenea, magnitudinea undei ionosferice generate de explozia de la Beirut cu altele similare în urma evenimentelor naturale și antropice. Ei au descoperit că unda generată de explozia de la Beirut a fost puțin mai mare decât o undă generată de erupția vulcanului Asama din 2004 din centrul Japoniei.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): nature.com