Un studiu ştiinţific german din septembrie 2020 dovedeşte că radiaţiile telefoanelor mobile ar putea ucide insectele


Radiațiile telefoanelor mobile ar fi putut contribui la scăderea dramatică a populațiilor de insecte observate în mare parte din Europa în ultimii ani, a arătat un studiu german, scrie prestigiosul site phys.org. Pe lângă acţiunea pesticidelor și pierderea habitatului, expunerea crescută la radiațiile electromagnetice „are probabil un impact negativ asupra lumii insectelor”, potrivit studiului prezentat la Stuttgart, care nu a fost încă evaluat.

Analiza a 190 de studii științifice a fost efectuată de Uniunea Germană pentru Conservarea Naturii și Biodiversității (NABU), împreună cu două ONG-uri, unul din Germania și unul din Luxemburg. Dintre cele 83 de studii considerate relevante din punct de vedere științific, 72 au arătat că radiațiile au avut un efect negativ asupra albinelor, viespilor și muștelor. Aceste efecte au variat de la capacitatea redusă de a naviga din cauza perturbării câmpurilor magnetice până la deteriorarea materialului genetic și a larvelor.

Radiațiile telefoanelor mobile și Wi-Fi-ul, în special, deschid canalele de calciu din anumite celule, ceea ce înseamnă că absorb mai mulți ioni de calciu. Acest lucru poate declanșa o reacție biochimică în lanț la insecte, spune studiul, perturbând ritmurile circadiene și sistemul imunitar.

„Studiul arată că trebuie să ținem ochii deschiși în toate direcțiile atunci când analizăm cauzele declinului dramatic al insectelor”, a declarat Johannes Enssle, șeful NABU din statul Baden-Wuerttemberg. „Subiectul este incomod pentru mulți dintre noi, deoarece interferează cu obiceiurile noastre zilnice și există interese economice puternice în spatele tehnologiei de comunicații mobile”, a spus Enssle.

Peter Hensinger de la organizația germană pentru protecția consumatorilor Diagnose Funk a declarat că trebuie acordată o atenție sporită posibilelor efecte negative ale radiațiilor asupra animalelor și a oamenilor, în special acum odată cu introducerea tehnologiei 5G.

Se așteaptă ca rețelele echipate cu 5G să ofere viteze de 100 de ori mai rapide decât rețelele 4G existente, dar tehnologia a întâmpinat o puternică opoziție din unele părți, în special în rândul militanților de mediu.

Studiul în limba germană poate fi citit AICI.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): phys.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO