Concluzia şocantă la care ajunge un studiu ştiinţific în privinţa purtărilor măştilor faciale


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

ATENŢIE! Articolul acesta este doar o sinteză a unui articol ştiinţific publicat în revista „Medical Hypotheses” din ianuarie 2021, acesta fiind on-line din noiembrie 2020. Aveţi link-ul de pe sciencedirect.com, dar şi de pe ncbi.nlm.nih.gov, un portal guvernamental unde sunt publicate multe articole ştiinţifice. Aşadar, nu sunt „surse conspiraţioniste”, ci ştiinţifice şi oficiale.

Articolul se numeşte Facemasks in the COVID-19 era: A health hypothesis” („Măştile de faţă în era Covid-19: o ipoteză de sănătate”) şi tratează subiectul sănătăţii măştilor de faţă, pe care suntem obligaţi să le purtăm în mai multe locuri de pe planetă.

Am să citez doar Abstractul şi Concluziile studiului, care mi se par interesante.

Abstract: Multe țări din întreaga lume au folosit măștile faciale medicale și non-medicale ca intervenție non-farmaceutică pentru reducerea transmiterii și infectivității bolii de Covid-19. Deși nu există dovezi științifice care să susțină eficacitatea măștilor faciale, sunt stabilite efecte fiziologice adverse, psihologice și asupra sănătății. S-a emis ipoteza că măștile faciale au compromis profilul de siguranță și eficacitate și ar trebui evitate de la utilizare. Articolul curent rezumă în mod cuprinzător dovezile științifice cu privire la purtarea măștilor faciale în epoca Covid-19, oferind informații pentru sănătatea publică și pentru luarea deciziilor.

Concluzii: Dovezile științifice existente contestă siguranța și eficacitatea purtării măștilor de față ca intervenție preventivă pentru Covid-19. Datele sugerează că atât măștile faciale medicale, cât și cele non-medicale sunt ineficiente pentru a bloca transmiterea de la om la om a bolilor virale și infecțioase, cum ar fi Covid-19. S-a demonstrat că purtarea măștilor faciale are efecte fiziologice și psihologice negative substanţiale. Acestea includ hipoxie, hipercapnie, dificultăți de respirație, stări de aciditate și toxicitate crescute, activarea fricii, creșterea hormonilor de stres, imunosupresie, oboseală, dureri de cap, scăderea performanței cognitive, predispoziție pentru boli virale și infecțioase, stres cronic, anxietate și depresie.

Consecințele pe termen lung ale purtării măștii faciale pot fi: deteriorarea sănătății, dezvoltarea și progresia bolilor cronice și moartea prematură. Guvernele, factorii de decizie politice și organizațiile din domeniul sănătății ar trebui să utilizeze o abordare bazată pe dovezi ştiinţifice în ceea ce privește purtarea măștilor faciale, atunci când ele sunt considerate o intervenție preventivă pentru sănătatea publică.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO