Chinezii au creat o „maimuţă himeră” cu degete şi ochi verzi strălucitori


Nașterea unei maimuțe himerice cu degete și ochi verzi strălucitori poate suna ca ceva dintr-un film de groază, dar reprezintă o descoperire științifică majoră. Cercetătorii din China au prezentat imagini ale unui macac cu coadă lungă, ale cărui celule sunt făcute dintr-un embrion injectat cu alte celule distincte genetic. În mitologia greacă, himera este un monstru feminin care sufla foc, asemănător cu un leu în față, cu o capră în mijloc și cu un dragon în spate.

Celulele stem modificate pentru a străluci în verde au fost injectate într -un număr de embrioni de morula, pentru a ajuta la identificarea multiplicării celulelor suplimentare. Contribuția celulelor stem în diferite tipuri de țesuturi variază de la 21% la 92%, a spus echipa chineză.

Cercetătorii au încercat mult timp procesul la primate, creând anterior himere la șobolani și șoareci. În 2012, oamenii de știință au creat trei maimuțe rhesus care din punct de vedere tehnic erau himere, dar embrionii au fost creați într-un stadiu anterior, unde celulele pot evolua în orice, inclusiv în placentă. Studiul, publicat în revista „Cell”, a folosit celule pluripotente în stadiu ulterior, ceea ce înseamnă că au capacitatea de a se diferenția în toate tipurile de celule necesare pentru a crea un animal viu.

Această cercetare nu numai că are implicații pentru înțelegerea pluripotenței la alte primate, inclusiv la oameni, dar are și implicații practice relevante pentru ingineria genetică și conservarea speciilor. De asemenea, această cercetare ar putea ajuta la generarea unor modele mai precise de maimuță pentru studierea bolilor neurologice, precum și pentru alte studii de biomedicină.

Echipa a stabilit mai întâi nouă linii de celule stem îndepărtate din embrionii aflaţi în stadiu incipient, cultivându-le pentru a permite o capacitate îmbunătățită de diferențiere. În această etapă au fost, de asemenea, etichetați cu o proteină verde fluorescentă, astfel încât echipa a putut vedea cu ușurință ce țesuturi au crescut din celulele stem adăugate. Un anumit subset de celule stem a fost apoi selectat pentru injectare într-un număr de embrioni de 4 și 5 zile. Embrionii au fost implantați în femele de macaci, rezultând 12 sarcini și 6 născuți vii. Analiza a confirmat că o maimuță care s-a născut în viață și un făt care a suferit un avort spontan au fost substanțial „himerice” – conținând celule care au crescut din celulele stem din corpul lor. Ambii indivizi erau masculi.

În 2019, cercetătorii din China au creat prima himeră om-maimuță din lume, ridicând preocupări etice semnificative.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific „Live birth of chimeric monkey with high contribution from embryonic stem cells” / cell.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO