Puterile extraordinare ale unui yogin – verificate de medici: putea să-şi oprească inima, la voinţă, 3-4 minute şi era conştient în timpul acesta!


În 1969, Swami Rama, de 42 de ani, a venit în SUA pentru a demonstra savanților din lumea medicală occidentală beneficiile pe care disciplina yoghină le putea aduce sistemului nervos. Experimentul a avut loc la Fundația Menninger din Topeka, Kansas.

Swami a demonstrat o capacitate extraordinară de control asupra circulației sangvine a palmei drepte. A făcut ca două porțiuni de pe palma dreaptă, la distanță de câțiva centimetri una de cealaltă, să-și modifice temperatura treptat, în sensuri opuse, până când diferența de temperatură între ele a ajuns de circa 6°C. Partea stângă a mâinii s-a înroșit, în timp ce dreapta a căpătat o nuanță cenușie. Swami a vrut să demonstreze de asemenea cum își putea induce oprirea completă a bătăilor inimii între 3 și 4 minute, dar pregătirea pentru demonstrație implica o perioadă de post de două zile, în care trebuia să consume numai lichide.

Un doctor l-a rugat pe Swami să-și oprească inima doar pentru 10 secunde, explicându-i că aceasta ar fi o dovadă mai mult decât suficientă a puterii sale de control asupra funcționării inimii. Swami a fost legat prin fire la aparate, pentru demonstrație. Înainte de a începe „concentrarea interioară”, a cerut ca, după ce inima i se va opri, să fie informat prin interfonul sălii de control cu cuvintele „Asta e tot”. Urma să i se indice în acest fel să nu depășească timpul convenit. El a dat mai multe explicații, spunând că nu vrea să-și afecteze funcționarea „inimii subtile”.

Apoi a făcut câteva încercări de accelerare și încetinire a ritmului cardiac, după care a anunțat brusc că o să „creeze un șoc” și că nu trebuie să se alarmeze nimeni. Doctorul a înțeles că Swami va crea el însuşi șocul, dar acesta a vrut să spună că cercetătorii care vor urmări poligraful ar putea să fie șocați de ce va urma.

După 17 secunde de liniște în care nimeni nu mai mișca, cineva a spus la interfonul camerei de control „Asta e tot”. Atunci Swami și-a încordat mușchii stomacului timp de câteva secunde și s-a relaxat. Aproape imediat, din camera de control a venit vestea că înregistrarea nu a fost conformă așteptărilor, cerându-i-se doctorului să se uite la ea imediat. Acesta s-a uitat și apoi i-a spus lui Swami că bătăile inimii sale nu se reduseseră până la 0, ci se întețiseră de la 70 până la aproape 300 de bătăi pe minut. Swami a părut surprins și deconcertat. „Știți”, i-a spus el doctorului, „că atunci când îți oprești inima în acest fel, ea încă mai tremură”, și a indicat cu mâna o mișcare vibratoare.

Cardiograma lui Swami a fost examinată mai târziu de către dr. Marvin Dunne, cardiolog și profesor la Centrul de Medicină al Universității Kansas din Kansas Cițy. Fenomenul înregistrat de cardiograf a fost descris ca „fibrilație atrială”, o stare obositoare pentru inimă, în care aceasta lucrează cu viteză maximă, sângele nereușind să umple bine niciunul dintre compartimente, iar valvele devenind ineficiente. Dr. Dunne, care nu asistase la demonstrație, a întrebat dacă Swami își pierduse cunoștința după această stare fenomenală și periculoasă. Doctorul care a asistat la demonstraţie i-a spus că nu se întâmplase așa ceva.

Rapoartele medicale arată că fibrilația atrială a durat între 17 și 25 de secunde. Durata exactă nu a putut fi determinată, deoarece impulsul electric creat în momentul în care Swami și-a încordat stomacul a făcut ca penița electrocardiografului să sară dincolo de marginea hârtiei înregistratoare; la câteva secunde după revenire, contracțiile inimii reveniseră la normal. Prin intermediul contracției stomacului, Swami realizase o „închidere a plexului solar”, care îi permitea menținerea inimii în aceeași stare un interval considerabil de timp, dacă dorea acest lucru. Pe scurt, Swami oprise pomparea de sânge prin inimă timp de cel puțin 17 secunde.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO