V-aţi pus vreodată întrebarea de ce ne este sete? Explicaţia apare dintr-o schemă ciudată…


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Circa 70% din greutatea unui adult o reprezintă apa și prin urmare mecanismele de control hidric, care mențin o proporție adecvată între aportul și eliminarea de lichide au o importanță vitală. Sintetizând aceste mecanisme, se ajunge la schema alăturată. Aici, se vede că modificările volumului hidric și concentrației saline din plasma sangvină (A), din celule (C) și din afara lor (B) sunt înregistrate (1) – (2) de către receptori speciali (D) și (E).

Programele complexe de reglare (F) integrează semnalele pariate primite de la cele două tipuri de receptori (3) și (4) și pun în activitate (5) – (6) – (7) procesele de corectare care pe de o parte rețin (G1) sau elimină (G2) apa prin favorizarea sau inhibarea sintezei hormonului antidiuretic și prin creșterea (H1) sau scăderea (H2) ingestiei de apă.

Pe de altă parte rețin (I1) sau elimină (I2) sodiul, favorizând sau inhibând sinteza unui hormon secretat de glanda corticosuprarenală, numit aldosteron. Corecțiile făcute (8) – (9) – (10) readuc volumul hidric și concentrația salină la nivelul optim. Aldosteronul intervine și la nivel celular (10) unde controlează schimburile de apă și electroliți intre diversele compartimente. În ultimă analiză, setea este datorată creșterii concentrației moleculare a mediului intern care, prin intermediul unor hormoni, determină ingestia sau retenția de apă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock