Inimii îi place somnul


somn19Un studiu recent, publicat în Journal of the American Medical Association de către Christopher King şi colegii săi de la Universitatea din Chicago, a arătat că există o legătură între orele de somn şi depunerea calciului pe arterele coronare, artere cu pereţi subţiri şi fragili, care vascularizează inima. Rezultatele studiului ne aduc în vedere faptul că fiecare oră în plus dormită pe timp de noapte reduce riscul unui atac de cord cu 33%. În plus, relaţia dintre somn şi depunerea de calciu pe arterele coronare nu s-a schimbat nici când cercetătorii au controlat factorii de risc tradiţionali, precum colesterolul, greutatea şi diabetul. Studiul a fost efectuat pe aproape 500 pacienţi, atât albi, cât şi negri, bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 35 şi 47 de ani.

Prima testare a avut loc în perioada 2000-2001, a doua în 2005-2006. Astfel, somnul era măsurat, de miercuri până duminică seara, de o bandă de înregistrare a mişcărilor încheieturii mâinii. Acest dispozitiv este un instrument de contorizare a orelor de somn, aproape la fel de bun că instrumentele de măsurare dintr-un laborator special pentru supravegheat somnul, cu menţiunea că noul dispozitiv elimina riscul efectului „primei nopţi”. Cantitatea de calciu depusă pe arterele coronare a fost măsurată cu ajutorul unor tomografii ale inimii.

Deocamdată, autorii studiului nu ştiu de ce somnul este asociat cu o calcifiere diminuată, dar au lansat trei ipoteze. Primă este constituită din faptul că ar putea exista factori necunoscuţi, comuni somnului şi bolilor de inimă. A doua teorie ne aduce în vedere faptul că existenţa unei inflamaţii situate oriunde în corp creşte riscul calcificării, efect influenţat de hormonul antiinflamator produs în mod natural, numit cortisol. Dacă dormim mai mult noaptea, am putea creşte degajarea cortisolului, care ar reduce inflamaţia şi deci depozitele de calciu.

Ultima ipoteză lansată este legată de faptul că presiunea sângelui scade în timpul somnului. Cu alte cuvinte, când dormim mai mult pe timp de noapte, reducem orele de presiune mare la care sunt supuse arterele coronare zilnic. Autorii cercetării au declarat că acest studiu este primul care găseşte o legătură între somn şi depunerea de calciu pe arterele coronare.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock