Premieră istorică: Inteligenţa Artificială a reuşit să creeze un medicament puternic capabil să distrugă o bacterie periculoasă, rezistentă la antibioticele actuale


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Un antibiotic puternic care ucide unele dintre cele mai periculoase bacterii rezistente la medicamente a fost descoperit folosindu-se Inteligența Artificială. Medicamentul funcționează într-un mod diferit de cele existente și este primul de acest gen pe care Inteligenţa Artificială îl dezvoltă, folosindu-se de vastele biblioteci digitale de compuși farmaceutici.

Ideea de a folosi Inteligenţa Artificială pentru a descoperi noi medicamente nu este una nouă, dar până acum nu au oferit multe rezultate. Însă noul studiu realizat de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA a obținut rezultate promițătoare, el pornind de la obiectivul de a dezvolta un medicament care să selecteze cele mai bune caracteristici chimice capabile să distrugă bacteria E-coli.

Astfel, cercetătorii au instruit mai întâi un algoritm de „învățare profundă” pentru a identifica moleculele care ucid bacteriile. Pentru a face acest lucru, ei au furnizat informații despre caracteristicile atomice și moleculare ale aproape 2.500 de medicamente și compuși naturali, care pot bloca E-coli. Odată ce algoritmul a aflat ce caracteristici moleculare sunt făcute pentru antibiotice bune, oamenii de știință au dat sarcină Inteligenţei Artificiale să lucreze la o bibliotecă de peste 6.000 de compuși, pentru tratarea diferitelor boli umane. Algoritmul s-a concentrat pe compuşi care păreau eficienți, spre deosebire de antibioticele existente. Acest lucru a sporit șansele ca medicamentele să funcționeze în moduri cu totul noi la microorganismele (aşa-zisele „buguri”) care au încă rezistenţă la antibiotice.

Jonathan Stokes, autor principal al studiului, a spus că a fost nevoie doar de câteva ore pentru ca algoritmul să evalueze compușii și să vină cu câteva antibiotice promițătoare. Unul dintre noile antibiotice a fost numit de către cercetători „halicină”, după Hal, numele Inteligenţei Artificiale descrisă în filmul SF “2001: O odisee spaţială”.

În studiu, E.coli nu a dezvoltat niciun fel de rezistență împotriva halicinei în 30 de zile. Într-un test paralel, bacteria a dezvoltat rezistență la ciprofloxacină într-o zi, iar în 30 de zile era deja de 200 de ori mai rezistentă decât la începutul testelor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock