Există vreo legătură între castelul Bran şi regele Bran al Ţării Galilor, cel care a introdus creştinismul în insulele britanice?


Imagine: prlucrare proprie

Bran este o binecunoscută localitate din România (aflată nu departe de Braşov), unde se găseşte celebrul castel cu acelaşi nume. Castelul de piatră a fost construit în secolul al XIV-lea de către regele Sigismund al Ungariei, acesta intrând ulterior în posesia familiei regale a României în 1920.

Dar, de unde vine numele de „Bran”? Conform Wikipediei, „Bran” vine din limba turcă şi înseamnă „poartă”. Nu cunosc limba turcă, dar ciudat e că Google Translate traduce „bran” ca… „tărâţe”!

Foarte interesant însă e următorul fapt, pe care l-am găsit într-o carte. Nu ştiu dacă are vreo legătură cu celebra localitate din România, dar totuşi… Aşadar, o tradiţie veche ne spune că creştinismul a fost adus în sudul Ţării Galilor (Marea Britanie) în anul 58 d.Hr. de către regele Bran din Glamorgan. Regele Bran este descris în documentele galeze medievale – „Triadele Insulei Britanice” – ca fiind una dintre cele 3 familii sfinte ale Britaniei.

Există totuşi vreo legătură între regele Bran al galilor şi localitatea cu acelaşi nume din România? S-ar putea să nu fie decât o simplă coincidenţă…