E adevărat că denumirea celebrului oraş american Detroit vine de la comuna Ditrău din Harghita!?


Nu ştiu dacă aţi auzit de o asemenea localitate în România, dar există o comună în judeţul Harghita, pe nume Ditrău, ce este situată în Depresiunea Giurgeu, undeva la mijlocul distanţei între Gheorghieni şi Topliţa.

Ditrău este locuită în marea lor majoritate de de unguri (secui). Meşterii secui au înălţat o catedrală catolică imensă şi minunată, albă ca neaua, având ici-colo nuanţe de negru şi gri. Dar unii dintre aceşti meşteri secui (meseria se învaţă din generaţie în generaţie, fiind transmisă din tată în fiu), au emigrat în America şi au construit la Detroit o catedrală catolică asemănătoare, denumită „Sweetest Heart of Mary”, în care predomină culoarea roşie (vişinie). Detroit este cel mai mare oraș din statul american Michigan, fiind situat lângă granița cu Canada.

Dar, oare nu vi se pare prea apropiate denumirile de Detroit (se pronunţă di:troit) şi Ditrău? Am întâlnit pe site-ul dragusanul.ro un articol care ne spune că denumirea megalopolisului american şi-ar avea originea în… localitatea Ditrău din Harghita! Citez din respectivul articol:

„În America, în acelaşi loc, meşterii secui au construit mai multe biserici şi catedrale, toate în stilurile bisericii catolice din Ditrău şi, tocmai de asta, i s-a spus şi noului oraş american Ditrău, numele fiind scris Detroit – ca să se poată pronunţa… Ditrău”.

Interesantă teorie, însă există o problemă. Conform istoriei oficiale şi a Wikipediei, originea numelui oraşului Ditrău este alta. Astfel, numele orașului ar proveni de la râul Detroit (in limba franceză – „rivière du Détroit”, în traducere „râul strâmtorii”). Numele face aluzie la legătura făcută de acesta între lacurile Saint Clair și Erie.

Cum primii colonişti au fost francezi, venind pe meleagurile actuale ale Detroit-ului la sfârşitul secolului al XVII-lea, cred mai degrabă în originea franceză a numelui, decât în cea românească / secuiască…