Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Cercetătorii au descoperit desene secrete sub pictura “Fecioara între stânci” de Leonardo da Vinci

2042
blank
Imagine: National Gallery

Marele om renascentist Leonardo Da Vinci (1452 – 1519) avea multe secrete pe care nu dorea să le împărtășească lumii. Iar oamenii de știință moderni trebuie să muncească din greu pentru a descoperi o mulţime de lucruri ascunse sub tablourile sale.

Pe 25 aprilie 1483, Leonardo a fost pus să realizeze o piesă de altar pentru capela Imaculatei de la Biserica Sfântul Francisc cel Mare din Milano. Din această piesă au rezultat două lucrări ce poartă numele de “Fecioara între stânci”; una care se află expusă la Muzeul Luvru din Londra, iar cealaltă la Londra. Experții au studiat îndeaproape picturile și au luat în considerare faptul că versiunea de la Paris este lucrată cu siguranță de Leonardo, în timp ce versiunea londoneză se află încă în dezbateri.

Oamenii de știință de la Galeriile Naționale din Londra au descoperit un desen ascuns sub pictura “Fecioarei între stânci” și nişte amprente necunoscute. Încă nu se știe cui au aparținut aceste amprente. Ar fi putut fi ale lui Leonardo da Vinci?

blank
Imagine: National Gallery

Un nou algoritm, combinat cu o tehnică numită scanare cu fluorescență cu raze X (MA-XRF), care identifică elementele chimice din tablouri, a contribuit acum la descoperirea unor figuri uitate sub pictura Da Vinci. Astfel, s-au dezvăluit figurile ascunse pe care le-a desenat Leonardo da Vinci pentru prima dată, înainte de a-și schimba tabloul în cel pe care l-a pictat la final. Printre imaginile “abandonate” amintim cele ale unui înger și ale pruncului Hristos.

Referitor la materialele chimice folosite în pictură, cercetătorii au descoperit că pictura conținea zinc, făcând posibilă astfel dezvăluirea îngerului şi pruncului Hristos.

Cercetătorii spun că tehnica lor ar putea fi aplicată şi altor tablouri, putându-se astfel extrage informații ascunse din operele de artă.

blank
Imagine: National Gallery
Orgoni Crystal