Descartes, autorul lui „Gândesc, deci exist”, se ducea la ore când avea el chef

5.681 vizualizari

descartes2Descartes (1596-1650) a fost un mare filozof şi matematician francez. În lucrarea sa capitală ” Discours de la methode „, apărută în iunie 1637 la Leyde în Olanda, este inserată următoarea maximă a sa: ” Dubito, ergo cogito; cogito, ergo sum ” (Mă-ndoiesc, deci cuget; cuget, deci exist). Francezii au înălţat în satul de naştere al lui Descartes, La Haye (azi localitatea Descartes) din Touraine, o statuie, pe care este trecută această maximă.

Descartes a fost matematicianul căruia îi plăcea să petreacă dimineţile în pat, meditând. Aceasta, chiar pe timpul când copil fiind, învăţa în colegiul iezuiţilor din La Fleche, unde rectorul le pere Charlet, întelegând delicateţea fizică si valoarea copilului, îi îngăduia să stea în pat cât vrea si să vină la cursuri când doreşte. La colegiul din La Fleche a cunoscut Descartes pe Mersenne, care i-a fost pe urmă bun prieten sfătuitor, protector si reprezentant ştiinţific.

Regina Cristina a Suediei, excentrica nordică atât de cunoscută, l-a chemat pe Descartes în toamna anului 1649 la curtea sa ca filozof. Cristina îl primea pentru întreţineri ştiinţifice iarna, la 5 dimineaţa, în cameră fără foc si cu geamurile deschise. L-a făcut astfel să răcească si să dea în congestie pulmonară, care l-a adus la moarte în februarie 1650.