“Eşti sclifosită, îţi arunc ceaşca pe geam!” Reacţia neaşteptată a marelui compozitor Franz Liszt la masa oferită de o ducesă…

259

Liszt FranzPentru că nu am mai scris demult un articol la categoria “Cultură”, am s-o fac astăzi şi voi vorbi despre întâmplarea din viaţa unui mare muzician din secolul al 19-lea, Liszt. Franz Liszt sau Liszt Ferenc (n. 22 octombrie 1811 – d. 31 iulie 1886, Bayreuth, Bavaria), a fost un compozitor maghiar și unul dintre cei mai renumiți pianiști ai tuturor timpurilor.

Liszt era invitat la o ducesă foarte sclifosită care-l prezentase celorlalţi oaspeţi mai mult ca pe o fiinţă curioasă decât ca pe un mare pianist şi compozitor.

La un moment dat, Liszt surprinde un gest nu prea delicat al ducesei, care făcuse un semn de dezgust valetului, sugerându-i să ia imediat zaharniţa din care Liszt luase cu mâna o bucăţică de zahăr, negăsind cleştişorul.

Plictisit peste măsură de ifosele ei, Liszt când termină de băut cafeaua se duse direct la fereastră şi, spre disperarea gazdei, lăsă să cadă ceşcuţa japoneză în care băuse cafeaua! La strigătul dezaprobator al ducesei, Liszt cu foarte mult calm îi răspunse:

– Stimată ducesă, dacă v-a făcut silă mâna mea, consider că trebuie să arunc neapărat ceaşca pe care am atins-o cu gura, deoarece fără îndoială am contaminat-o…

Excelent răspuns al unui mare om, care a ştiut să-şi păstreze calmul şi nu a vorbit urât. În stupoarea generală, Liszt părăsi imediat casa ducesei nedelicate.