Locul nașterii omenirii, cunoscut și sub denumirea de „Grădina Edenului”, există, cel puțin conform religiei creștine. În prima carte a Bibliei, există câteva pasaje care explică faptul că primul bărbat și prima femeie au fost creați în această grădină mitică, unde au mâncat fructul interzis, fiind ulterior izgoniți.
Dacă legendarul Eden a existat, locul său a fost pierdut pentru totdeauna. O altă poveste biblică binecunoscută povestește despre un potop – potopul lui Noe – care a scufundat întreaga lume, distrugând și deformând tot terenul de pe Terra, inclusiv Grădina Edenului. Însă, unii experți cred că au găsit locația actuală a locului unde a fost odată Grădina Edenului, undeva în sud-estul Iraq-ului, într-un loc mlăştinos numit Ahwar.
Locaţia, care se întinde şi în Iran și Kuweit, a fost numit sit al Patrimoniului Mondial de către UNESCO, pentru că acolo există urme ale unor așezări umane din mileniile IV şi III î.Hr. Mlaștinile uriașe sunt alimentate de râurile Tigru și Eufrat, lucru despre care dr. John Morris, de la Institutul pentru Cercetarea Creaţiei, crede că reprezintă un indiciu că aici a fost odată Grădina Edenului. El scrie pe blog următoarele: „Biblia descrie zona din jurul Grădinii Edenului, menţionând unul din cele 4 râuri majore, Eufratul. Acest lucru i-a determinat pe mulți să concluzioneze că Grădina Edenului se află undeva în zona Orientului Mijlociu, cunoscută astăzi ca Valea Tigru-Eufrat”.
Cu toate acestea, dr. Morris adaugă că este puțin probabil să existe dovezi ca locul unde au fost creaţi Adam și Eva s-ar afla acum undeva pe suprafaţa Pământului, întrucât el a fost distrus într-o altă poveste biblică: Potopul lui Noe.