Ce erau misterioşii „terafimi” de care se vorbeşte în Biblie? Nişte statuete „inteligente” care primeau prin unde radio programe emise de o civilizaţie galactică?

6.535 vizualizari

Înainte de a trece la subiect, să vedem mai întâi ce înseamnă un „terafim”. “Terafim” este un cuvânt desemnând idolii sau statuetele de idoli pe care Rahila le-a luat din casa tatălui ei Laban, atunci când a plecat împreună cu Iaakov si Leea: „Iar Laban, ducându-se să-şi tundă oile, Rahila a furat idolii tatălui său” (Geneza, 31: 19). Conform DEX, „terafim” ar fi „un zeu al familiei sau zeu particular la asiro-babilonieni, invocat de preotul ghicitor în arta divinatorie (mantica), specialitatea prin excelență a babilonienilor”.

În Biblie se fac mai multe menţiuni despre „terafimi”, imagini, figuri sau capete care răspundeau la întrebări. Amintim, de exemplu, de Iezechiel 21:21: „Pentru că regele Babilonului s-a oprit la o răspântie, unde încep două drumuri, şi stă să ghicească: scutură săgeţile, întreabă terafimii şi cercetează ficatul”. Sau de Geneza 31:34: „Rahila însă luase terafimii şi-i pusese sub samarul cămilei şi şedea deasupra lor; şi a scotocit Laban prin tot cortul Rahilei şi n-a găsit nimic”.

În „Regulile moravurilor”, marele filozof evreu Moise Maimonide (1135-1204) spune că „adoratorii de terafim pretindeau că statuia peste care se răspândea lumina stelelor intra în raport cu inteligenţa corpurilor cereşti îndepărtate, care se foloseau de obiect ca de un instrument”. „În acest fel”, spunea el, „terafimul i-a învăţat pe evrei multe lucruri despre arte şi ştiinţă”. Dacă luăm cuvintele din Maimonide ad litteram, terafimul primea, poate, în unde radio programe instructive emise de vreo civilizaţie galactică?