Controversata „Carte Urantia” şi secretele ei: lumea aceasta este alcătuită din şapte superuniversuri?


Cartea Urantia, un volum al gândirii spirituale, filozofice și religioase, este prezentată ca o narațiune profundă care transcende granițele convenționale ale credinței și cunoașterii. Originară la începutul secolului al XX-lea, această lucrare pretinde a fi produsul ființelor cerești, oferind o vedere extinsă asupra Universului, a naturii divine și a rolului umanității în marea schemă a Existenței.

Miezul Cărții Urantia este căutarea unității între diferitele câmpuri ale cercetării umane. Această carte încearcă să armonizeze religia, știința și filosofia într-o viziune coerentă asupra lumii, sugerând că aceste discipline nu sunt lucruri disparate, ci fac parte dintr-o singură parte a adevărului.

Titlul cărții, „Urantia”, se referă la Pământ, intenția ei fiind acela de a prezenta concepte extinse și adevăruri avansate. Fundamentele filozofice ale Cărții Urantia sunt pe cât de ambițioase, pe atât de controversate. Ea postulează un univers plin de viață, guvernat de o ierarhie complexă de ființe cerești, fiecare dintre ele jucând un rol în administrarea ordinii cosmice. În vârful acestei ierarhii se află conceptul de Dumnezeu, descris ca o sursă atotcuprinzătoare de iubire și Arhitectul suprem al Universului.

Conform Cărții Urantia, ființele cerești sunt organizate într-o societate structurată, la fel ca structurile sociale umane cu care suntem familiarizați, dar la scară cosmică. Aceste ființe variază de la personalități de ordin înalt, cum ar fi Zeitățile Paradisului, la diferite ordine de îngeri și alte spirite slujitoare. În vârful acestei ierarhii cerești se află Zeitățile Paradisului, cuprinzând Tatăl Universal, Fiul Etern și Spiritul Infinit. Aceste entități reprezintă cea mai înaltă autoritate din Univers și sunt sursa întregii creații. Sub Zeitățile Paradisului se află Spiritele Maestru și Bătrânii Zilelor, care guvernează cele șapte superuniversuri.

Fiecare supraunivers este împărțit în continuare în universuri locale, fiecare supravegheat de un Fiu Creator și un Spirit Mamă Creatoare. Aceste universuri locale sunt unitățile administrative fundamentale ale Universului mare, unde se află planete evolutive precum Urantia (Pământ).

Pentru cei care se adâncesc în paginile Cărții Urantia, ierarhia cerească oferă un cadru pentru înțelegerea Universului vast și interconectat. Astfel, apare o imagine a unui Cosmos bine ordonat, ghidat de ființe binevoitoare și înțelepte, care lucrează în armonie spre împlinirea unui scop divin.

Unul dintre cele mai convingătoare aspecte ale Cărții Urantia este relatarea detaliată a vieții și a învățăturilor lui Iisus, prezentată ca o reafirmare a misiunii și mesajului Său. Acest portret ne prezintă un Iisus care este atât divin, cât și uman, o figură care întruchipează cele mai înalte idealuri de iubire. Unul dintre cele mai importante lucruri din viața umană este să afli ce credea Iisus, să-i descoperi idealurile și să te străduiești să-i atingi scopul înalt în viață.

Cartea Urantia vorbește despre un Cosmos vast și ordonat, în care planetele evoluează și apar civilizații, fiecare dintre ele contribuind la un plan divin în continuă dezvoltare. Sunt prezentate câteva idei științifice interesante, dar ele sunt exprimate ca fapte și nu ca teorie. De exemplu, sunt menţionate următoarele: „Electronii sunt alcătuiți din 100 de unități mai mici de materie subatomică numiţi „ultimatoni”. Quarcii sunt de aproximativ 6 ori mai mari decât ultimatonii”.

Cartea Urantia vorbește despre Universul nostru ca pe o creație vie, dinamică și despre natura sa pulsatorie ca o „respirație spațială”, spunându-ne că ne aflăm la finalul unui ciclu de expansiune de 1 miliard de ani, care va fi urmat de un ciclu de 1 miliard de ani de contracție. Cartea Urantia mai descrie şi vaste „corpuri gravitaționale întunecate” a căror densitate este atât de mare încât lumina nu poate scăpa din ele. Scopul lor este acela de a menține o contragreutate a întregii creații materiale.

Tomul de peste 2.100 de pagini a fost finalizat în 1934, dar nu a fost publicat până în 1955. Unii îl consideră „o antologie de lucrări cosmologice”. Criticii Cărții Urantia au pus la îndoială autoritatea acesteia și veridicitatea afirmațiilor sale. Originile textului sunt învăluite în mister, atribuite unor surse anonime și lipsite de o documentare istorică clară. Mai mult, unii au subliniat asemănări între conținutul său și lucrările teologice și filosofice anterioare, stârnind dezbateri despre originalitatea și integritatea intelectuală a acestuia.

În ciuda acestor controverse, Cartea Urantia a strâns un număr mare de adepți, care găsesc în paginile sale o sursă de inspirație și un apel la creșterea spirituală personală.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock