Misterioasa stea alcătuită din „materie stranie”, aflată la 180.000 de ani-lumină de Pământ


Cosmologii au constatat că materia are o nebănuită capacitate de organizare şi de evoluţie, ei descoperind existenţa aşa-zisei „materii stranii”.

După cum scria revista „New Scientist” din 4 decembrie 1986, trei cercetători de la Massachusetts Institute of Technology – Ch. Alcock, Ed. Farhi şi A. Olinto – au ajuns la concluzia că intensa emisie de radiaţii gama detectată încă din martie 1979 ca provenind de la steaua N49, s-ar datora faptului că aceasta ar fi „o stea stranie”.

Astrul respectiv, care se află în galaxia satelit denumită Marele Nor al lui Magellan (la o distanţă de 180 000 ani-lumină faţă de Terra), şi-ar manifesta ample capacităţi energetice ea urmare a alcătuirii sale din „materia stranie“ ce ar fi foarte stabilă; materia în sine ar fi compusă aproximativ din cantităţi egale de quarkuri „sus”, „jos” şi „stranii”‘, această structurare rezultând în urma presiunilor uriaşe la care a fost supusă partea centrală a stelei ce şi-a finalizat existenţa printr-o explozie de supernovă.

Masa stelară cu această compoziţie de „materie stranie” ar fi rămas cu un diametru doar de 22 kilometri, fiind acoperită cu o crustă de materie în stare neutronică ce-ar avea o grosime de 300 metri ; densitatea „stelei stranii” ar fi însă extraordinar de mare: 4 x 10^8 tone într-un centimetru cub!

După cum afirmă cercetătorii respectivi, radioastronomii spun că trebuie să se descopere o mulţime de alţi numeroşi aştri constituiţi din „materie stranie”.


Lasă un comentariu