Noi cercetări indică faptul că exploziile de raze gamma pot depăși de fapt viteza luminii în norii de gaz înconjurători, dar fac acest lucru fără a încălca teoria relativității a lui Einstein. Astrofizicienii, Jon Hakkila, de la Colegiul Charleston și Robert Nemiroff, de la Universitatea Tehnologică din Michigan, spun că astfel de explozii superluminale creează o reversibilitate în timp observată în curbele de lumină de rază gamma.
Exploziile nu încalcă relativitatea lui Einstein, deoarece se mișcă mai repede decât lumina prin mediul exploziilor, nu mai repede decât lumina printr-un vid. O modalitate bună de a vizualiza această mișcare superluminală este următoarea: imaginaţi-vă cum cineva aruncă o piatră în iaz, spre direcția voastră. Piatra se mișcă prin aer mai repede decât undele pe care le generează în mişcarea prin apă.
„Această explicație superluminală a exploziei păstrează multe caracteristici ale modelelor de explozie de raze gamma”, a spus Hakkila. Scenariul propus implică apariţia de radiații Cherenkov. Radiația Cerenkov este o radiație electromagnetică emisă atunci când o particulă încărcată electric (cum ar fi un proton) trece printr-un dielectric cu o viteză mai mare decât viteza de fază a luminii în acel mediu, fenomen numit și efect Cerenkov. Strălucirea albastră caracteristică reactorilor nucleari se datorează radiației Cerenkov. Numele provine de la fizicianul rus Pavel Alexeevici Cerenkov, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1958, primul care a caracterizat acest fenomen.
Sursa: lucrarea „Time-reversed Gamma-Ray Burst Light-curve Characteristics as Transitions between Subluminal and Superluminal Motion”, publicată în revista „Astrophysical Journal”