Lucrare ştiinţifică din februarie 2024: „O stea s-a apropiat de sistemul solar și a modificat orbita şi climatul Pământului în trecut”


Orbita Pământului a fost modificată din cauza unei întâlniri întâmplătoare cu o stea care ar fi putut să o afecteze suficient pentru a face ravagii asupra climei, au descoperit noi cercetări. Cu aproximativ 56 de milioane de ani în urmă, la granița dintre Paleocen și Eocen, temperatura Pământului a crescut cu până la 8° C. Aceasta a fost întotdeauna o enigmă, dar Nathan Kaib, de la Institutul de Științe Planetare, și astrofizicianul Sean Raymond, de la Laboratorul de Astrofizică de la Universitatea din Bordeaux, sugerează că simulările lor arată trecerea unei stele prin sistemul solar, ce ar fi putut modifica suficient de mult orbitele planetare pentru a destabiliza Pământul de la cursul lui.

Înregistrările geologice arată că schimbările în excentricitatea orbitală a Pământului însoțesc fluctuațiile climei Pământului. Din înregistrările geologice, știm că Pământul s-a încălzit între 5 și 8° C în perioada cunoscută sub numele de „Maxim termic Paleocen-Eocen”. De asemenea, știm că schimbările drastice ale climei Pământului pot fi corelate cu modificările modului în care Pământul orbitează în jurul Soarelui.

Sistemul solar este relativ stabil, dar orbitele pot fi modificate destul de ușor. Orbita Pământului, de exemplu, este trasă în mod regulat de planete gigantice, provocând modificări pe perioadă lungă în excentricitatea sa orbitală, înclinația axială și precesia. Aceste schimbări, care au loc pe parcursul a zeci de mii de ani, se numesc cicluri Milankovitch și le cunoaștem destul de bine.

Kaib și Raymond au vrut să știe dacă o stea căzătoare ar putea avea un efect similar, chiar și de la o distanță considerabilă. Munca lui s-a concentrat pe un singur eveniment cunoscut. Cu aproximativ 2,8 milioane de ani în urmă, o stea asemănătoare Soarelui, numită HD 7977 a trecut pe lângă sistemul solar, mai precis a trecut prin Norul lui Oort.

Este posibil să fi trecut la o distanță de aproximativ 31.000 de UA, ceea ce este echivalent cu de 31.000 de ori distanța dintre Pământ și Soare, fiind prea departe pentru a fi avut un efect prea mare. Dar s-ar putea să se fi apropiat la 4.000 UA. Când au efectuat simulările, cercetătorii au verificat că distanțele mai apropiate de capătul inferior al intervalului au avut un anumit tip de influență gravitațională asupra mișcărilor planetelor în raport cu Soarele. Aceasta înseamnă că este cu totul posibil ca o stea în trecere să fi afectat clima Pământului în trecut și chiar să fi jucat un rol în maximul termic.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista „The Astrophysical Journal Letters”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock