„Arce invizibile de haos” au fost descoperite în sistemul nostru solar. Ce sunt ele?


O vastă rețea de structuri de energie invizibilă a fost descoperită în sistemul solar – o „autostradă cerească” pe care viitoarele sonde spațiale ar putea să o folosească pentru a explora colțuri îndepărtate ale spațiului solar.

Aceste structuri energetice ascunse, numite varietăți, apar în spațiu-timp datorită interacțiunii gravitaționale a obiectelor masive precum planetele, a spus Natasa Todorovic, matematician la Observatorul Astronomic din Serbia (Belgrad) și autor principal al unei lucrări despre această descoperire. În matematică, o varietate este un spațiu topologic, care la o scară destul de mică are proprietățile unui spațiu euclidian de o anumită dimensiune, numită dimensiunea varietății.

Deşi astronomii au știut demult despre astfel de căi și chiar le-au folosit pentru a naviga în vecinătatea noastră cerească, noul studiu a dezvăluit o nouă formă în aceste varietăți: „arce ale haosului” care formează o „structură ornamentală” nevăzută, ce evoluează de-a lungul deceniilor. Și această descoperire ar putea ajuta la explicarea comportamentului misterios al cometelor și al altor obiecte mici cereşti care se mişcă în mod neregulat.

Varietăţile sunt în esență benzi expres cosmice care ies din atracția gravitațională complicată dintre obiectele cerești. La nivelul sistemului solar, dispunerea coridoarelor gravitaționale este complexă. Un mic impuls ar putea face o mare diferență – o sensibilitate pe care matematicienii o numesc haos. Pe măsură ce gravitația Pământului și gravitația Lunii se apropie din ce în ce mai mult de un echilibru reciproc, haosul crește, iar varietățile devin mai complexe.

Cercetătorii au studiat aceste varietăți prin simularea sistemului solar pe un computer și prin trimiterea de nave spațiale imaginare. De-a lungul timpului, căile urmate de acele nave spațiale au dezvăluit adevărata formă a varietăților care emană din punctele Lagrange ale planetelor, cum ar fi giganții gazoși. S-a descoperit că varietățile lui Jupiter creează o formă de arc, cu varietăți mai haotice care înconjoară cea mai ordonată varietate centrală. Varietăţile lui Saturn, Uranus și Neptun produc, de asemenea, arce.

Aceste varietăți sub formă de arc explică probabil comportamentul asteroizilor și cometelor care tind să stea în jurul lui Jupiter, înainte de a sări în mod neașteptat în interiorul sistemului solar. Cometele din jurul lui Jupiter au fost observate schimbându-și brusc orbita după perioade lungi de stabilitate.

Această nouă înțelegere a varietăţilor va folosi în final la o navigație mai avansată în cadrul misiunilor spațiale.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock