S-a mai dezlegat un mister în ceea ce priveşte Vesta, cel de-al doilea asteroid mare din sistemul nostru solar


Asteroidul Vesta este al doilea asteroid ca mărime din sistemul nostru solar. Cu un diametru de aproximativ 500 de km, el orbitează în jurul Soarelui, dintre planetele Marte și Jupiter.

Vesta, ca și Pământul, este compus din roci în crusta și mantaua sa, și are un miez de fier. Datorită dimensiunii sale mari (pentru un asteroid) și pentru faptul că are o crustă, manta și miez, Vesta este considerat a fi un planetesimal. Planetesimalele sunt blocuri de construcție din care se formează planetele. Pământul a fost format prin acumularea mai multor astfel de planetesimale. „Și Vesta era pe cale să devină o planetă asemănătoare Pământului, dar formarea planetei s-a oprit la începutul istoriei sistemului nostru solar”, a spus Christian Klimczak, profesor asociat la Departamentul de geologie din cadrul Colegiului Franklin de Arte şi Ştiinţe, şi co-autor al unui nou studiu.

„Prin urmare, studierea asteroidului Vesta ne ajută să înțelegem perioadele timpurii ale vecinătății noastre planetare și cum s-a format propria noastră planetă”, a adăugat Klimczak.

Vesta a fost lovit de alți doi asteroizi mari care au lăsat cratere de impact atât de mari, încât ele acoperă cea mai mare parte a emisferei sudice a Vesta. Se crede că aceste impacturi au expulzat material stâncos în spațiu. Unele dintre aceste roci au ajuns pe Pământ ca niște meteoriți, așa că oamenii de știință au acum probe reale de rocă de la Vesta pentru a-i studia geochimia. Întrucât Vesta este mult mai mic decât Pământul, şi chiar decât Luna, el are o gravitație mai slabă, iar roca s-a deformat diferit în apropierea suprafeței decât ceea ce vedem pe Pământ.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul Age relationships of large-scale troughs and impact basins on Vesta” / sciencedirect.com


Lasă un comentariu