Oamenii de ştiinţă sunt sideraţi: habar n-au de ce există atât de mult aur în Univers! Ce enigmă se ascunde?


Aurul este un metal râvnit de mulţi oameni din cele mai vechi timpuri şi chiar şi acum el reprezintă un standard în economia mondial. Există legende care spun că faimoşii extratereştri Anunnaki au venit pe Terra, pentru a exploata aurul, de care aveau nevoie pentru întreţinerea vieţii pe planeta lor, Nibiru.

Dar, totuşi, în Univers aurul se pare că este prezent în cantităţi foarte mari. Pentru a obţine un atom de aur este nevoie de unirea a 79 de protoni şi 118 neutroni pentru a forma un singur nucleu atomic. Un astfel de element necesită o reacţie de fuziune nucleară foarte intensă. Însă astfel de reacţii de fuziune nu se produc suficient de frecvent, cel puţin în partea noastră de Univers, pentru a explica de ce există atât de mult aur pe Pământ dar şi pe alte corpuri cereşti.

Pentru formarea aurului s-au luat în calcul două ipoteze:

1) Coliziunile dintre stelele neutronice – deşi ele produc aur prin ciocnirea protonilor şi neutronilor în nuclei atomici, totuşi ciocnirile dintre stelele neutronice se produc prea rar pentru a fi singura explicaţie validă.

2) Supernovele – stelele suficient de masive pentru a fuziona aur din elemente cu masă mai mică înainte de a intra în stadiul de supernovă sunt foarte puţine, iar în cele mai multe cazuri, aurul obţinut prin fuziune în aceste stele se pierde definitiv când, după etapa de supernovă, steaua muribundă devine o gaură neagră. Deci, nici această ipoteză nu poate explica prezenţa abundentă a aurului în Univers.

Într-un nou studiu, coordonat de Chiaki Kobayashi, astrofizician la Universitatea din Hertfordshire, şi publicat în revista „The Astrophysical Journal”, s-au făcut modele computerizate cu privire la evoluţia galaxiilor şi la producerea de noi elemente chimice. Coliziunile dintre stele neutronice, spre exemplu, au produs stronţiu în modelul lor. Dar, aurul rămâne o enigmă, pentru că în toate modelele s-a produs o cantitate prea mică de aur faţă de cât se află în Univers…


Lasă un comentariu