Mai avem încă un „Soare” ascuns în exteriorul sistemului nostru solar – spune un nou studiu de la Harvard


Soarele nostru a avut un companion, putând exista în acelaşi timp mai multe planete nedescoperite în sistemul nostru solar exterior. Toate aceste lucruri apar conform unui nou studiu al oamenilor de știință de la Universitatea Harvard.

Publicată în luna august 2020 în revista „The Astrophysical Journal Letters”, lucrarea lui Dr. Avi Loeb (profesor de științe la Harvard) și a lui Amir Siraj, vrea să ofere o alternativă la viziunea predominantă de azi conform căreia există doar un singur Soare.

Teoria celor doi spune că sistemul nostru solar ar fi putut fi odată un sistem stelar binar – deci constând din două stele care orbitează un punct comun în spațiu, iar acest lucru n-ar trebui să constituie o surpriză, din moment ce majoritatea stelelor asemănătoare Soarelui se nasc cu câte un companion.

Stelele se formează din nori de praf și gaze din spațiul cosmic. Nu se formează singure, ci în grupuri, înainte de a se dispersa. Acesta este şi cazul companionului teoretic al Soarelui, o stea cu o masă similară.

Dar, unde se află acum acest „al doilea Soare”? Ar putea fi oriunde în Calea Lactee, fiind îndepărtat gravitaţional de alte stele în momentul nașterii comune.

Unde sunt dovezile unui „al doilea Soare?” În Norul lui Oort, acea regiune sferică de obiecte cosmice, aflată la exteriorul sistemului solar. Se crede că norul este alcătuit din resturile rămase de la formarea sistemului solar, dar totuşi se pare că există prea multe obiecte. Numai când un „al doilea Soare” este introdus în modelul acestei noi lucrări, norul lui Oort devine la fel de dens precum îl observăm astăzi.

„Sistemele binare sunt mult mai eficiente în captarea obiectelor cosmice decât stelele singure”, a spus Loeb. „Dacă norul Oort s-a format așa cum s-a observat, ar însemna că Soarele ar avea de fapt un companion cu masă similară, care s-a pierdut înainte ca Soarele să părăsească grupul iniţial”.

Acest lucru este foarte important, deoarece obiectele din Norul lui Oort – cum ar fi cometele – ar fi putut aduce apă pe planeta noastră. „Obiectele din norul exterior Oort ar fi putut juca roluri importante în istoria Pământului, cum ar fi aducerea apei pe Pământ și provocarea dispariției dinozaurilor”, a spus Siraj.

Totuși, ceea ce este cu adevărat interesant la teoria celui de-al doilea Soare este dat din nou de existenţa celebrei planete X. Astfel, teoria sistemului solar binar ne spune că ar putea fi mai mult decât o singură planetă X care se ascunde în sistemul solar exterior.

Cercetătorii propun ca Observatorul Astronomic Vera C Rubin (VRO) din Chile să examineze Norul lui Oort pe o perioadă lungă de timp şi să se construiască o arhivă imensă de date astronomice în urma acestor observaţii. Dacă există mai multe planete care se ascund în sistemul solar exterior, atunci VRO le-ar putea găsi şi, astfel, acest lucru ar face ca teoria celui de-al doilea Soare să fie cel mai probabil una corectă, susțin cercetătorii.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): forbes.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock