Am recepţionat un mesaj extraterestru de pe o exoplanetă, aflată la 1.800 de ani-lumină, în constelaţia Săgetătorului?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Spațiul cosmic este vast. Este plin de minuni, pericole, lumi extraterestre uimitoare și, sperăm, de o mulțime de civilizații extraterestre incredibile. Astronomii continuă să asculte spaţiul cosmic, în speranța de a intercepta un mesaj de la o civilizație extraterestră. Dacă extratereștrii avansați sunt acolo, poate vor încerca să ne contacteze într-o zi sau s-a întâmplat deja?

Pe 15 august 1977, radiotelescopul Big Ear al Universității de Stat din Ohio din SUA, a înregistrat un semnal unic de undeva din spațiul cosmic. Astronomul Jerry Ehman a fost atât de entuziasmat de puternicul semnal extraterestru de 72 de secunde, încât a încercuit citirea de pe computer, „6EQUJ5”, și a scris comentariul „WOW!” pe el. De atunci, semnalul misterios extraterestru este astăzi cunoscut sub numele de „Semnalul WOW!”. Au fost făcute mai multe încercări ulterioare de urmărire a semnalului WOW!, dar nu a mai fost detectat de atunci. De unde a venit acesta?

Astronomii au reușit să determine că semnalul a provenit de undeva din constelația Săgetătorului, dar în esență este tot ce știm despre acesta.

În 2020, Alberto Caballero, un astronom amator, s-a gândit să arunce o nouă lumină asupra semnalului WOW!

Astfel, potrivit revistei „Astronomy”, Caballero a reușit să urmărească semnalul extraterestru misterios ca provenind de pe o stea necunoscută, asemănătoare Soarelui, din constelaţia Săgetătorului (una dintre cele mai mari constelații de pe cerul nopții, ce poate fi observată emisfera sudică).

Caballero a abordat această problemă folosind logica. El a presupus că, dacă sursa semnalului WOW! provine din forme de viață inteligente, acesta ar trebui să se afle pe o exoplanetă. Dacă acest lucru ar fi adevărat, ar fi rezonabil de crezut că o astfel de formă de viață inteligentă ar putea trăi pe o planetă similară Pământului, una ce înconjoară o stea asemănătoare Soarelui.

Când Caballero a căutat stele asemănătoare Soarelui printre miile care au fost identificate de satelitul Gaia în această regiune a cerului, căutarea sa a oferit doar un singur candidat. „Singura stea potențială asemănătoare Soarelui din toată regiunea semnalului WOW! pare a fi 2MASS 19281982-2640123”, a spus Caballero. Această stea se află în constelația Săgetătorului, la o distanță de 1800 de ani-lumină. Este identică cu Soarele nostru, având aceeași temperatură, diametru și luminozitate.

Descoperirea lui Caballero este fascinantă și ar fi foarte interesant să știm ce exoplanetă poate fi găsită în vecinătatea stelei asemănătoare Soarelui. Poate că una dintre aceste lumi extraterestre este similară cu Pământul?

Până acum, oamenii de știință au descoperit peste 4.000 de exoplanete, inclusiv unele planete asemănătoare Pământului care ar putea adăposti viață extraterestră. Totuși, nu am găsit dovezi solide ale civilizațiilor extraterestre. Recent, oamenii de știință au sugerat că „tehnosemnăturile” pot fi mai ușor de detectat decât „biosemnăturile”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): astronomy.com


Lasă un comentariu