Chinezii au descoperit „acceleratoare cosmice cu energie ultra-înaltă” în galaxia noastră, Calea Lactee! Ce sunt ele?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Cercetătorii chinezi au detectat în galaxia noastră, Calea Lactee, mai multe aşa-numite „acceleratoare cosmice cu energie ultra-înaltă”, o descoperire ce ar putea rescrie informaţiile cunoscute despre galaxia noastră şi care ar contribui la aflarea originii razelor cosmice. Descoperirea se bazează pe datele obţinute cu ajutorul observatorului Large High Altitude Air Shower Observatory (LHAASO) din China, iar cercetările au fost publicate în revista „Nature”.

Oamenii de ştiinţă au detectat, de asemenea, fotoni cu energii ca depăşesc 1 peta electron volt (Pev) – de 100 de ori mai mult decât recordul atins de orice accelerator creat de om pe Pământ. Cu aceste cercetări, misterul vechi de un secol al originii razelor cosmice ar putea fi rezolvat în curând.

LHAASO a dezvăluit numeroase surse de acceleratoare cosmice Pev în Calea Lactee. Fotonii cu energii care depăşesc 1 Pev au fost detectaţi într-o regiune foarte activă de formare a stelelor din constelaţia Cygnus (Lebăda). Zona de formare a stelelor în direcţia Cygnus este cea mai strălucitoare regiune din teritoriul nordic al Căii Lactee, cu multe grupuri de stele masive.


Lasă un comentariu