Pe Marte au fost descoperit urmele unui „râu extraterestru” – dovadă că viaţa n-a fost străină de „planeta roşie”


Astronomii au descoperit primele dovezi ale vreunui râu pe Marte, care a existat pe „planeta roșie” timp de 100.000 de ani. Urmele permanente lăsate pe stâncile de pe Marte, arată că străvechiul râu era un torent de apă adânc, care exista pe tot parcursul anului. Astfel, se dovedește că Marte avea apă lichidă și o atmosferă stabilă capabilă să susțină viața acum 3,7 miliarde de ani, când sistemul solar era încă la începuturi.

Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht au privit imagini de înaltă rezoluție de la sondele spaţiale care înconjoară planeta și au găsit dovezi ale râului. Se crede că râul de pe Marte îşi schimba în mod constant poziţia și crea bancuri de nisip, similare cu Rinul sau alte râuri din Italia de Nord.

Râul se situa într-un loc numit „Izola Mensa”, în marginea de nord-vest a Bazinului Hellas, în emisfera sudică a lui Marte. Rocile sedimentare moi au fost examinate în detaliu şi s-a observat că marcajele din rocă sunt identice cu cele văzute pe Pământ, atunci când apa curge pe lângă stâncă timp îndelungat.

Studiul, publicat în revista „Nature Communications”, dovedește faptul că pe planeta Marte a existat o prezență prelungită a apei.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): dailymail.co.uk

P.S. În nenumărate legende străvechi se povestesc că pe Marte a existat odată viaţă, nu doar apă sau atmosferă (condiţii premergătoare vieţii – aşa cum zic oamenii de ştiinţă acum); aşadar, e posibil ca pe această „planetă roşie” să fi trăit chiar fiinţe, civilizaţii.