O echipă de cercetători a folosit instrumentul HARPS de căutare a planetelor (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) al Observatorului Sudic European (European Southern Observatory / ESO) pentru a descoperi o exoplanetă care orbitează steaua roșie pitică Ross 128.
Exoplaneta are o masă similară cu cea a Pământului. De fapt, se crede că planeta, cunoscută în mod formal ca Ross 128 b, ar putea fi similară cu cea a Pământului, atât în ceea ce privește dimensiunea, cât și temperatura suprafeței. Și este la doar 11 ani-lumină de sistemul nostru solar, făcând-o a doua cea mai apropiată exoplanetă detectată vreodată, după Proxima b (aflată la numai 4,2 ani-lumină).
„Această descoperire se bazează pe mai mult de un deceniu de monitorizare intensă a HARPS”, a declarat Nicola Astudillo-Defru de la Universitatea din Geneva, co-autor al lucrării care a evidențiat exoplaneta descoperită. Echipa care au efectuat cercetarea a observat că, în timp ce majoritatea stelelor pitice roșii se confruntă cu erupții solare extreme, Ross 128 este o „stea liniștită”. Ca urmare, planetele sale sunt considerate a fi locații confortabile pentru orice posibilă viață extraterestră. Astfel, descoperirea unei planete cu o masă asemănătoare Pământului care orbitează steaua este una semnificativă. Autorul principal al studiului, Xavier Bonfils, de la Institutul de Planetologie și Astrofizică de la Grenoble a spus: „Ross 128 este una dintre cele mai liniştite stele ale eșantionului nostru și, deși este puțin mai departe de noi, poate constitui o alternativă excelentă”.
Orbita lui Ross 128b este de 20 de ori mai apropiată decât distanța dintre Pământ și Soare, dar planeta primește doar o iradiere de 1,38 ori mai mare decât Pământul, ceea ce face ca să-şi mențină temperatura între -60° C și 20° C. Însă, în timp ce oamenii de știință cred că exoplaneta este, de fapt, o planetă temperată, nu există încă nicio confirmare că aceasta se află în „zona locuibilă”, zona care înconjoară o stea şi în care apa lichidă este capabilă să existe. „Zece ani de acum, vom fi capabili, datorită telescoapelor gigantice, să vedem direct planeta și să-i caracterizăm atmosfera”, a spus Astridillo-Defru.