O exoplanetă foarte asemănătoare Pământului a fost descoperită la doar câţiva ani-lumină distanţă faţă de noi


O echipă de cercetători a folosit instrumentul HARPS de căutare a planetelor (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) al Observatorului Sudic European (European Southern Observatory / ESO) pentru a descoperi o exoplanetă care orbitează steaua roșie pitică Ross 128.

Exoplaneta are o masă similară cu cea a Pământului. De fapt, se crede că planeta, cunoscută în mod formal ca Ross 128 b, ar putea fi similară cu cea a Pământului, atât în ​​ceea ce privește dimensiunea, cât și temperatura suprafeței. Și este la doar 11 ani-lumină de sistemul nostru solar, făcând-o a doua cea mai apropiată exoplanetă detectată vreodată, după Proxima b (aflată la numai 4,2 ani-lumină).

„Această descoperire se bazează pe mai mult de un deceniu de monitorizare intensă a HARPS”, a declarat Nicola Astudillo-Defru de la Universitatea din Geneva, co-autor al lucrării care a evidențiat exoplaneta descoperită. Echipa care au efectuat cercetarea a observat că, în timp ce majoritatea stelelor pitice roșii se confruntă cu erupții solare extreme, Ross 128 este o „stea liniștită”. Ca urmare, planetele sale sunt considerate a fi locații confortabile pentru orice posibilă viață extraterestră. Astfel, descoperirea unei planete cu o masă asemănătoare Pământului care orbitează steaua este una semnificativă. Autorul principal al studiului, Xavier Bonfils, de la Institutul de Planetologie și Astrofizică de la Grenoble a spus: „Ross 128 este una dintre cele mai liniştite stele ale eșantionului nostru și, deși este puțin mai departe de noi, poate constitui o alternativă excelentă”.

Orbita lui Ross 128b este de 20 de ori mai apropiată decât distanța dintre Pământ și Soare, dar planeta primește doar o iradiere de 1,38 ori mai mare decât Pământul, ceea ce face ca să-şi mențină temperatura între -60° C și 20° C. Însă, în timp ce oamenii de știință cred că exoplaneta este, de fapt, o planetă temperată, nu există încă nicio confirmare că aceasta se află în „zona locuibilă”, zona care înconjoară o stea şi în care apa lichidă este capabilă să existe. „Zece ani de acum, vom fi capabili, datorită telescoapelor gigantice, să vedem direct planeta și să-i caracterizăm atmosfera”, a spus Astridillo-Defru.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock