Una dintre cele mai mari minciuni proferate împotriva creştinismului de către adversarii săi a fost aceea că celebra Bibliotecă antică din Alexandria ar fi fost arsă de către creştini, pentru ca să fie pierite în foc acele manuscrise care nu ar fi de acord cu doctrina principală a lui Iisus Hristos. De fapt, altul a fost motivul pentru ruina bibliotecii: lipsa fondurilor autorităţilor vremii pentru a întreţine un asemenea edificiu, scrie site-ul io9.com.
Un articol complet despre această bibliotecă găsiţi pe site-ul meu aici: Biblioteca din Alexandria, colos al culturii antice, şi enigmele sale. Din articol aflăm că biblioteca antică din Alexandria (Egipt) a fost înfiinţată în secolul al III-lea î.Hr. şi că deţinea circa jumătate de milion de papirusuri. Acolo vorbeam şi despre o serie de legende despre presupusele incendii ale Bibliotecii din Alexandria. Dar, aşa cum spunea Heather Phillips, specialist în istorie, distrugerea bibliotecii a fost una treptată, și a avut mai mult de-a face cu reducerile de cheltuieli guvernamentale, decât cu vreun incendiu. Iată ce spune domnul Phillips:
„Deși mulţi cred că distrugerea unei instituții ca Biblioteca din Alexandria ar fi trebuit să aibă parte de un eveniment cataclismic, în realitate decăderea ei a fost una graduală şi birocratică. De exemplu, împăratul roman Marcus Aurelius Antoninus a suspendat veniturile Templul Muzelor (parte din Biblioteca din Alexandria), abolind bursele membrilor și expulzându-i pe toţi savanții străini. Alexandria a fost oraşul în care au avut loc mai multe acţiuni militare de-a lungul timpului, care deși nu a afectat în mod direct biblioteca, totuşi i-au deteriorat prestigiul. Ce instituție spera să atragă și să păstreze oamenii de știință, atunci când oraşul era un continuu loc de lupte?”
Cercetătorul a observat foarte bine cum a stat situaţia: atunci când împăratul roman a abolit bursele și a interzis savanților străini să vină la bibliotecă, pur şi simplu a dat frâu liber decăderii bibliotecii. Nu mai existau oameni care să se ocupe de papirusuri şi cărţi, nici cine să le studieze și să le împărtășească şi altora.