Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Transformaţi-vă smartphone-ul într-un microscop puternic cu doar 12 bani! Aflaţi cum, citind acest articol!


lentila smartphoneO mică lentilă optică ieftină vă poate transforma orice smartphone într-un microscop. Cu materiale în valoare de doar 12 bani (3 cenţi) se pot realiza imagini de înaltă rezoluție pentru un micrometru, având o rată de magnificare de 120x.

Dezvoltată de o echipă de la Universitatea din Houston, condusă de Yulung Sung, lentila se face prin picurarea polidimetilsiloxanului (PDMS) – un polimer cu consistența mierii – pe o suprafață preîncălzită pentru a se întări. Fiecare picătură este produsă manual cu ajutorul unui dispozitiv care funcționează ca o imprimantă cu jet de cerneală. Curba lentilei decide gradul de magnificare, iar acest lucru depinde de cât timp și cât de mult este încălzit polimerul. Este flexibilă ca o lentilă moale de contact, dar mai groasă, putând fi atașată direct la lentila camerei foto de pe smartphone – nu mai este necesar un alt dispozitiv. Aderenţa este puternică, dar lentila este detașabilă și reutilizabilă.

Pentru a testa calitatea lentilei, echipa a reuşit să capteze imagini ale unui folicul de păr al pielii umane, folosind atât un smartphone, cât şi un microscop Olympus IX-70. Lentila smartphone-ului a reuşit o mărire de 120x, fiind chiar mai puternică decât cea obţinută de microscopul Olympus, cu o mărire de doar 100x. Cu un software digital, imaginea ar putea fi îmbunătățită și mai mult.

Mai jos puteţi vedea o comparaţie între imaginea obţinută de foliculul de păr al pielii umane, cu ajutorul microscopului Olympus IX-70 cu 40x mărire (a), 100x mărire (b), 200x mărime (c), precum și cea obţinută de un smartphone Nokia Lumia 520 cu ajutorul lentilei „miraculoase” (d). Rândul de jos arată fiecare dintre regiunile mărite.

lentila

Acest microscop a fost rezultatul unui telefon 20 dolari și a unei lentile de 1 cent, a spus Sung într-un comunicat de presă. Pentru fabricarea lentilelor, echipa estimează un cost de aproximativ 3 cenţi fiecare (12 bani!). Şi asta în timp ce microscoapele pot ajunge să coste şi mii de dolari! Incredibil!

Sursa: uh.edu


Lasă un comentariu