Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Acest vulcan indonezian este incredibil: emite zilnic jeturi incadescente de un albastru electric!


vulcan indonezian 2Turiştii care ajung la Kawah Ijen, un vulcan de pe insula indoneziană Java, au parte de o vedere total neobişnuită, ce nu poate fi văzută des în restul lumii: jeturi incadescente de un albastru electric ce ies de sub vulcan. Deși sunt de un albastru strălucitor, fluxurile de lavă reprezintă de fapt sulf topit, care emit o lumină de neon pe timp de noapte.

„N-am mai văzut atât de mult sulf care curge dintr-un vulcan”, a declarat cercetătorul geolog Cynthia Werner pentru „National Geographic”.

Flăcările sulfuroase de un albastru strălucitor nu sunt chiar rare în jurul vulcanilor. Sulful are un punct de topire relativ scăzut, de 239 grade Fahrenheit (115 grade Celsius), iar „prelingerile luminoase” și „incendiile albastre” sunt adesea găsite lângă orificiile fierbinţi și în timpul eruptiilor vulcanice. Cu toate acestea, Kawah Ijen are cea mai mare „flacără albastră” de pe Pământ, cu jeturi de acid sulfuric aprinse la peste 1.000 de grade Fahrenheit (537 de grade Celsius), care pot atinge şi 5 metri înălţime.

Kawah Ijen este o sursă majoră de venit pentru mulţi indonezieni care trăiesc în zonă, dar nu din cauza flăcărilor albastre. Craterul de vulcan conține cel mai mare din lume care este umplut cu acid clorhidric, care, la rândul său produce stalagmite uriașe de sulf galben, de care mulți localnici depind de traiul lor. În timp ce gazele expulzate din orificiile de ventilare de sulf sunt extrem de toxice, mulţi mineri, fără nicio protectie, transportă sulf brut de pe munte pentru aproximativ 10 dolari pe zi.

Oricum, pozele cu acest vulcan sunt spectaculoase!

vulcan indonezian 1

 


Lasă un comentariu