Oamenii de ştiinţă au descifrat cu succes o carte egipteană de vrăji, de 1.300 de ani vechime, dar totuşi există încă multe întrebări fără răspuns. Nu știm adevărata origine a cărții. Identitatea unei figuri divine misterioase, denumite Baktiotha, care este menționată în carte, este, de asemenea, învăluită în mister. Nici știm nici cine a fost proprietarul cărţii.
La fel ca în multe alte culturi antice, vrăjile și visele au jucat un rol semnificativ la vechii egipteni. Cu ajutorul viselor, era posibilă prezicerea viitorului, se puteau trata boli și se rezolvau tot felul de probleme de zi cu zi.
Una dintre cele mai vechi lucrări egiptene despre vise este „Cartea egipteană a viselor”, un papirus care, probabil că datează din timpul domniei lui Ramses al II-lea (1279-1213 î.Hr.). Cartea viselor conține 108 de vise, care descriu 78 de activități și emoții legate de viața de zi cu zi. Citiţi mai multe despre acest papirus într-un articol din iulie 2014: “Cartea egipteană a viselor” – un papirus misterios folosit de faraoni pentru a ghici viitorul cu ajutorul viselor!
În 1981, Universitatea Macquarie din Australia a cumpărat o carte de tip pergament de la un dealer de antichități vienez. Despre ea, se crede că ar avea 1.300 de ani vechime şi este scrisă în vechea limbă coptă. Doi profesori australieni, Malcolm Choat și Iain Gardner, au tradus peste 20 de pagini din pergamentul vechi şi au publicat o carte intitulată „Un manual copt despre puterea ritualului”. Aici, au fost descifrate invocații și 27 vrăji concepute pentru a vindeca posedarea demonică, diverse afecţiuni, efectele magiei sau alte aspecte pentru a aduce succesul în dragoste și afaceri.
Interesant e faptul că acest codex conține și o serie de invocații cu trimitere Iisus Hristos. Unele dintre invocări par a fi asociate cu Setianii, o sectă gnostică din timpul epocii romane. După cum sugerează și numele, Setianii s-au considerat a fi din „sămânța lui Seth,” al treilea fiu al lui Adam și Eva. „Sămânța lui Seth” a făcut parte din umanitatea care ar fi primit „Gnoza” și ar avea astfel o soartă diferită faţă de urmaşii lui Cain și Abel, ceilalţi fii ai lui Adam şi Eva.
La începutul codexului putem citi despre un personaj divin numit „Baktiotha”, a cărui identitate rămâne un mister, spun cercetătorii. Astfel, putem citi: „Îţi mulțumesc şi te chem, Baktiotha, Cel Mare şi Cel de Încredere, cel care este stăpân peste patruzeci și nouă tipuri de șerpi”. Interesant e faptul că apare termenul de „şerpi”, lucru care ar putea face referire, bineînţeles, la extratereştrii-reptilieni.