Astronomii cred că o planetă aflată la doar 22 de ani-lumină faţă de noi emite un „sunet misterios”! O fi de origine artificială? Acolo s-ar afla extratereştrii? Bună glumă…


gliese 581dHa ha ha! Cei de la Daily Mail sunt chiar amuzanţi cu ştirea aceasta: cică nişte semnale misterioase captate de astronomi ar putea veni de pe o planetă aflată la 22 de ani-lumină faţă de Pământ şi lasă să se înţeleagă că acestea ar putea avea o origine extraterestră! Citez din ştire:

Astronomii cred că semnalele misterioase, care au fost clasificate anterior ca „explozii stelare”, ar putea proveni dintr-o planetă foarte asemănătoare Pământului, aflată la doar 22 de ani-lumină depărtare. Sunt aceste semnale dovezi ale existenţei extratereştrilor? Gliese 581d (planeta în cauză) are condiții care susțin viața, și este probabil o lume stâncoasă, de două ori mărimea Pământului. Semnalele de pe planetă au fost inițial descoperite în 2010, dar anul trecut s-a stabilit ca fiind un zgomot produs de stelele îndepărtate.

Acum, însă, un nou studiu susține că cercetarea din 2014 s-a bazat pe date inadecvate. Mai mult decât atât, anul trecut (2014), cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au afirmat că Gliese 581d și, vecina sa, Gliese 581g, nici n-ar exista de fapt, aceste două planete fantomă fiind pur și simplu un truc al luminii, cauzate de exploziile magnetice de la o stea locală aflată la 22 de ani-lumină distanță. Dar, noul studiu britanic susţine că metoda utilizată de către echipa din Pennsylvania este potrivită doar pentru planetele mari, nu şi pentru cele mici, cum ar Gliese 581d.

P.S. Despre Gliese 581d s-a scris mult în presă. Chiar eu am publicat un articol pe această temă în 2009 – O planetă din afara Sistemului Solar ce seamănă incredibil de mult cu Pământul. Citez din articol:

Savanţii elveţieni au identificat, la 20,5 ani lumină, o planetă care seamănă izbitor cu Pământul, “Gliese 581e”, şi o alta, “Gliese 581d”, care orbitează o stea într-o “zonă locuibilă, unde sunt şanse foarte mari ca apa să existe sub formă lichidă” (…) Savanţii au ajuns la concluzia că “Gliese 581d”, descoperită în 2007, orbitează într-o regiune care în mod normal ar permite apei să rămână în stare lichidă la suprafaţa planetei, a mai precizat Mayor. Totuşi, “Gliese 581d” este probabil prea mare (are o masă de cel puţin şapte ori mai mare decât a Pământului) ca să fie alcătuită numai din material pietros, dar este posibil să aibă un ocean “mare şi adânc”, a adăugat astronomul Stephane Udry. “Gliese 581 d”şi “Gliese 581″ se afla în constelaţia Balan­tei şi orbitează steaua Gliese 581. 

În 2010, o altă ştire apărută în mass-media a făcut senzaţie. Este vorba de o planetă vecină cu „e” şi „d”, şi anume, Gliese 581g, care are o dimensiune apropiată de cea a Pământului şi care ar prezenta condiţii pentru a susţine viaţa. Atunci am scris un articol (Ştirea cu exoplaneta Gliese 581g unde ar putea locui extratereştri…un mare fâs), în care am demonstrat că acea ştire nu ar trebui să fie prea mult luată în seamă, pentru că toate calculele astronomilor sunt doar unele teoretice, neputându-se dovedi nimic.

Sunt curios acum să aflu dacă specialiştii vor ajunge la concluzia că semnalul emis de planeta Gliese 581d ar fi unul de origine artificială… Cine se bagă să descifreze semnalul? 🙂

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO