Sistemul binar de calcul, folosit la calculatoarele de azi, a fost descoperit de oamenii antici din India şi Polinezia cu mii de ani în urmă


În 1703, matematicianul german Gottfried Leibniz a demonstrat avantajele sistemului binar de calcul (0 şi 1) și, prin aceasta, a pus bazele mașinilor de calcul (calculatoarelor de astăzi). Cu toate acestea, Leibniz nu a fost prima persoană care a descoperit codul binar. Invenția sa a fost doar o reinvenție a unor cunoștinţe antice. Astfel, există dovezi că oamenii din India antică și din Polinezia erau familiarizați cu codul binar cu sute şi mii de ani în urmă.

După studierea limbii insulei Mangareva din Polinezia Franceză, cercetătorii norvegieni au descoperit că unul dintre sistemele cu două numere utilizate în mod tradițional în Mangareva avea trei etape binare superpuse pe o structură zecimală. Invenţia mangarevană a pașilor binari, cu secole înainte de descrierea lor formală de către Leibniz, atestă faptul că oamenii antici nu erau chiar atât de înapoiaţi pe cât se credea până acum.

Aşadar, mangarevanii foloseau un sistem care combina baza 10 cu baza 2 numerică. În limba mangarevană, există cuvinte pentru numerele de la 1 la 9, ca în cazul tuturor sistemelor zecimale. Pentru numerele de la 20 la 80, polinezienii antici foloseau un sistem binar, cu termeni separați de un cuvânt pentru 20, 40 și 80.

Şi indienii antici aveau un sistem binar

Există un text muzical vechi foarte interesant scris de Pingala, un vechi cercetător și autor al „Chhandahshastra”. Această compoziție muzicală antică dezvăluie cunoașterea sistemului binar. Textul datează din secolul al 2-lea și astfel el este mai vechi cu 1.500 de ani decât sistemul binar al lui Leibnitz.

Potrivit cercetătorilor, „Chhandahshastra” reprezintă prima descriere cunoscută a unui sistem numeric binar, în legătură cu enumerarea silabelor scurte și lungi. Astfel, Pingala folosea „laghu” și „guru” decât „0” și „1” pentru a descrie silabele. Sistemul binar al lui Pingala pornea de la 1 (patru silabe scurte, în binar fiind „0000”).

Nu este o surpriză că acest cod binar a fost inventat în India. Nu cu mult timp în urmă, oamenii de știință au descoperit un vechi text indian vechi, cunoscut sub numele de manuscrisul Bakhshali, care arată că numărul 0 (zero) a fost descoperit tot în India.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO