Este posibilă călătoria în Cosmos prin „găurile de vierme”? În filmul „Interstellar” da! În realitate, ar putea fi aproape imposibil…


gaura de viermeGăurile de vierme sunt tuneluri teoretice care trec prin continuum-ul spațiutimp şi care ar putea permite o călătorie rapidă între punctele separate ale Universului (să spunem de la o galaxie la alta), aşa cum este de exemplu ilustrat în recentul film SF al lui Christopher Nolan Interstellar”.

În timp ce găurile de vierme sunt posibile în conformitate cu teoria relativității generalizate a lui Einstein, astfel decurse exotice” vor rămâne probabil în domeniul science-fiction-ului, a declarat renumitul astrofizician Kip Thorne, de la Institutul de Tehnologie din Pasadena (California), care a servit ca şi consilier și producător executiv al filmului Interstellar„.

Thorne, unul dintre autoritățile de frunte din lume cu privire la teoria relativităţii, găurile negre şi găurile de vierme, a declarat site-ului Space.com următoarele: „Există indicii foarte puternice că găurile de vierme, prin care un om ar putea călători, sunt interzise de legile fizicii. Acest lucru e trist, e regretabil, dar asta e direcția în care lucrurile sunt orientate.

Iar bariera majoră este dată de instabilitatea unei găuri de vierme. Găurile de vierme, dacă nu sunt menţinute deschise, se vor prăbuşi atât de repede, încât nimic nu ar putea merge prin ele, a spus Thorne. Pentru a ţine o gaură de vierme deschisă, este necesară introducerea în interiorul ei a unei energii negative. Aceasta poate fi creată în laborator, prin efecte cuantice. Thorne a spus: O regiune din spațiu împrumută energie din altă regiune, care nu are cu ce să înceapă, creând un deficit. Așa se întâmplă în fizică. Dar noi avem indicații că nu putem obține suficientă energie negativă, care să păstreze deschise pereții găurii de vierme. Niciodată nu putem obţine destulă energie negativă.”

Mai mult decât atât, găurile de vierme nu pot apare în mod natural, ci acestea trebuie să fie create de o civilizaţie avansată.


Lasă un comentariu