Steaua albastră Sanduleak şi misterioasa sa supernovă


SupernovaAcum zece milioane de ani, în nebuloasa Tarantula, lua naştere, din praf cosmic şi nori de gaze, o stea albastră supergigantică. Nebuloasa se afla în Marele Nor al lui Magellan care, la rândul său, este o galaxie-satelit a Căii Lactee. Acum un milion de ani, un vânt stelar i-a smuls stelei straturile exterioare, învelind-o într-un nor de gaz rece. Iar acum aproximativ 168.000 de ani, steaua a explodat şi a dat naştere primei supernove vizibile de pe Pământ, de la inventarea telescopului, Supernova 1987A.

Lumina supernovei a ajuns pe pământ abia în luna februarie a anului 1987, a persistat câteva luni şi a fost vizibilă cu ochiul liber doar din emisfera sudică. Fenomenul supernovelor se întâmplă o dată la 300 de ani în galaxia noastră. Ultima supernovă fusese observată în 1604 şi studiată de Kepler.

Steaua care a dat naştere acestei supernove a fost descoperită de astronomul american de origine română Nicolae Sanduleak şi a primit numele său. Născut în Statele Unite din părinţi români, Nicolae (Nicholas) Sanduleak (1933-1990) a fost un astronom de marcă, ce s-a ocupat de catalogarea stelelor din sudul Căii Lactee şi de Norii lui Magellan. Steaua lui albastră şi supernovă căreia i-a dat naştere continua să contrarieze pe astronomi, căci se ştia, până la descoperirea lui Sanduleak, că supernovele se nasc numai din stele roşii, iar steaua sa era albastră… Un asteroid descoperit în 1994 a căpătat şi el numele Sanduleak, în memoria marelui astronom.

Sursa: www.formula-as.ro

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock