Steaua albastră Sanduleak şi misterioasa sa supernovă

313

SupernovaAcum zece milioane de ani, în nebuloasa Tarantula, lua naştere, din praf cosmic şi nori de gaze, o stea albastră supergigantică. Nebuloasa se afla în Marele Nor al lui Magellan care, la rândul său, este o galaxie-satelit a Căii Lactee. Acum un milion de ani, un vânt stelar i-a smuls stelei straturile exterioare, învelind-o într-un nor de gaz rece. Iar acum aproximativ 168.000 de ani, steaua a explodat şi a dat naştere primei supernove vizibile de pe Pământ, de la inventarea telescopului, Supernova 1987A.

Lumina supernovei a ajuns pe pământ abia în luna februarie a anului 1987, a persistat câteva luni şi a fost vizibilă cu ochiul liber doar din emisfera sudică. Fenomenul supernovelor se întâmplă o dată la 300 de ani în galaxia noastră. Ultima supernovă fusese observată în 1604 şi studiată de Kepler.

Steaua care a dat naştere acestei supernove a fost descoperită de astronomul american de origine română Nicolae Sanduleak şi a primit numele său. Născut în Statele Unite din părinţi români, Nicolae (Nicholas) Sanduleak (1933-1990) a fost un astronom de marcă, ce s-a ocupat de catalogarea stelelor din sudul Căii Lactee şi de Norii lui Magellan. Steaua lui albastră şi supernovă căreia i-a dat naştere continua să contrarieze pe astronomi, căci se ştia, până la descoperirea lui Sanduleak, că supernovele se nasc numai din stele roşii, iar steaua sa era albastră… Un asteroid descoperit în 1994 a căpătat şi el numele Sanduleak, în memoria marelui astronom.

Sursa: www.formula-as.ro