Un nou record doborât: oamenii de ştiinţă au calculat numărul pi cu 10 trilioane de zecimale

140

Alexander Yee (informatician american) şi Shigeru Kondo (inginer de sistem japonez) au făcut tot ce-au putut pentru a sparge vechiul record mondial de calcul al numărui pi (5 trilioane de zecimale), anunţă site-ul New Scientist. Calculele au fost realizate cu ajutorul unui calculator şi a unui software de calcul al numărului pi (scris de Alexander Yee). Ele au început pe 16 octombrie 2010 şi au fost finalizate pe 26 august 2011.

Cei doi cercetători au întâmpinat mari dificultăţi, experimentând chiar căderea unor hard-diskuri. Pentru a vă da seama de greutatea acestor calcule, trebuie spus că în camera japonezului (unde a stat calculatorul) erau tot timpul 40 °C, întrucât calculatorul degaja o mulţime de căldură în urma solicitărilor intense la care era supus. “Puteam chiar usca instantaneu rufele, dar a trebuit să plătesc lunar o factură la curent de circa 400 de dolari pe lună”, a mai spus domnul Kondo.

Vă întrebaţi care este a 10-a trilioană de zecimală din numărul pi? Este 5. Oricum, ca fapt divers, calculul cu un număr atât de impresionant de zecimale al numărului pi nu este deloc util în scopuri matematice (întrucât numărul pi merge până la infinit); sunt de ajuns 39 de zecimale pentru a calcula circumferenţa unui cerc de mărimea Universului nostru observabil, având o eroare nu mai mare decât raza unui atom de hidrogen.