Într-un experiment recent, o echipă de cercetători de la Laboratorul Național Lawrence Livermore din nordul Californiei (SUA) a reușit să elibereze 1,3 megajuli de energie în 100 de trilioane de secundă, concentrând 192 de lasere pe o granulă de hidrogen de dimensiunea unui bob de mazăre.
Randamentul energetic, care este echivalent cu 70% din energia absorbită de granule, a fost cu mult mai mare decât se așteptase echipa, și care atingea anterior 170 de kilojuli.
Succesul acesta reprezintă un alt pas înainte în căutarea unei energii de fuziune durabile.
„Acest rezultat este un pas istoric înainte pentru cercetarea energiei de fuziune”, a declarat directorul Laboratorului Național Lawrence Livermore, Kim Budil.
Adesea văzută ca „Sfântul Graal al energiei”, fuziunea nucleară este același proces care produce energie în Soare, funcționând prin fuzionarea nucleelor de hidrogen, pentru a crea heliu.
Spre deosebire de fisiunea nucleară care are un risc inerent de explozie, fuziunea este mult mai curată și mai sigură, în timp ce combustibilul cu hidrogen utilizat de proces este atât de abundent încât este practic nelimitat.
Fizicienii încearcă să construiască un reactor funcţional de fuziune nucleară în scopul generării de energie, de peste 60 de ani, dar totuşi ei nu au reuşit până acum.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): Fusion experiment breaks record, blasts out 10 quadrillion watts of power / livescience.com