Dacă într-adevăr trăim într-o simulare pe calculator, de cât spaţiu pe un „hard disk cuantic” e necesar?


Imagine: maxpixel.net (Commons Creative – free)

Dacă lumea în care trăim nu este una reală? S-ar putea să sune ca un concept luat direct din filmul SF „Matrix”, dar, potrivit unora dintre specialiştii lumii, ideea că trăim într-o simulare computerizată sofisticată este nu doar posibilă, ci chiar mult mai probabilă decât ideea că trăim în lumea reală. Dar, ca toate programele de calculator, o simulare atât de complexă – care ar include, probabil, întregul Univers observabil, ar trebui să fie stocată undeva.

Intrigat de această posibilitate, fizicianul Melvin Vopson de la Universitatea din Portsmouth a căutat să calculeze exact cât spaţiu fizic pe un computer extraterestru ar avea nevoie întregul Univers. Pentru a face acest lucru, el a început prin a determina mai întâi câtă informație există într-o singură particulă subatomică, apoi a înmulțit aceasta cu o estimare a numărului total de particule din Univers. Acest calcul ajunge la valoarea de 10^93 de biți, sau 600 de milioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de trilioane de biţi necesari pentru a stoca întregul Univers în memoria unui computer.

Desigur, dacă trăim într-o simulare computerizată, este probabil să fie una creată de o civilizație mult mai avansată, ceea ce înseamnă că astfel de niveluri de stocare pe computer ar putea să nu fie de neatins. Este ca și cum ai încerca să-ți imaginezi cum ar putea fi stocate cele mai recente jocuri video (care pot depăși 100 GB) în memoria unui vechi computer din anii 1980…

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock