Timpul va încetini până va îngheţa de tot şi va dispărea: atunci Universul nostru se va transforma dintr-un spaţiu 3D într-un spaţiu 4D


Universul nostru se extinde cu o rată tot mai accelerată. Cel puțin, asta crede marea majoritate a oamenilor de știință. Dar, potrivit unei echipe de fizicieni spanioli, s-ar putea ca nu expansiunea Universului este cea care se schimbă, ci timpul în sine. Timpul ar putea încetini, ceea ce înseamnă că, în cele din urmă, ar putea să se oprească cu totul.

Pentru a ilustra ceea ce Jose Senovilla (de la Universitatea din Bilbao) şi echipa sa a teoretizat în anul 2007, să ne gândim la ce se întâmplă atunci când o ambulanță trece pe stradă, cu sirenele aprinse. Pe măsură ce aceasta se îndepărtează de voi, sirena începe să se audă tot mai slab. Acesta este cunoscut sub numele de „efectul Doppler” și apare deoarece undele sonore ajung la voi la o frecvenţă mai mică, odată ce ambulanța se îndepărtează de voi.

Dar, dacă legile fizicii s-au schimbat atunci când acea ambulanță a trecut, și în loc de viteza ei care a determinat această scădere a frecvenței, a fost vorba de trecerea timpului? Dacă timpul ar încetini, acest lucru ar face ca undele sonore să ajungă la o frecvență mai mică. Acest lucru, în esență, este ceea ce sugerează şi echipa lui Senovilla.

Știm că Universul se extinde la o rată de accelerare, deoarece galaxiile mai îndepărtate de noi au o mai mare „deplasare în roşu” – efectul Doppler al ambulanței – decât galaxiile mai apropiate de noi, ceea ce înseamnă că se mișcă mai repede. Dar dacă timpul ar fi încetinit, lumina va ajunge la noi o frecvență mai mică. Am vedea „deplasarea în roşu”, dar acest lucru s-ar întâmpla dintr-un alt motiv.

Această teorie pare extraordinară, dar rezolvă unele probleme apărute în fizică. Pentru ca expansiunea Universului să se accelereze, trebuie să existe ceva care să o provoace. Aici intră în lucru așa-zisa „energie întunecată”. Această forță misterioasă ar trebui să constituie 68% din Univers, dar nu am observat-o niciodată. Dar, dacă timpul încetinește, nu am mai avea nevoie de existenţa energiei întunecate.

Dar, această teorie devine mai ciudată. Şi asta pentru că se bazează pe un principiu în teoria corzilor care spune că Universul nostru există pe suprafața unei membrane – o „brană”, în teoria șirului de coarde – care ea însăși există într-un spațiu dimensional mai mare numit hiperspațiu. Toate branele pot avea un număr diferit de dimensiuni; a noastră are trei dimensiuni spațiale și o dimensiune temporală, dar altele nu pot avea dimensiuni de timp sau dimensiuni de timp multiple. Dimensiunile din celelalte brane ar putea chiar să se schimbe între ele: spațiul ar putea deveni timp și viceversa. Aceasta este ceea ce cercetătorii cred că s-ar întâmpla cu dimensiunea noastră a timpului: se transformă încet într-o dimensiune spațială. Dacă ar reuși, Universul nostru ar fi înghețat în timp și va exista în spațiul 4-D.

Am experimenta acest lucru ca o încetinire treptată a timpului, atât de treptat încât în primele miliarde de ani, am vedea doar dovezile de la scale mari, cum ar fi mișcarea unor galaxii îndepărtate. Dar, dacă acest lucru o să vi se pare a fi alarmant, nu vă faceți griji: acest lucru nu se va întâmpla acum sau în viitorul apropiat.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock