Un mare secret: unde se află capul lui Cromwell, omul care a semnat condamnarea la moarte a regelui Angliei?

  •  
  •  
  •  
  •  

capul lui CromwellÎn ianuarie 1661, regele Carol al II-lea (Charles II) al Angliei (abia ajuns pe tron) a ordonat exhumarea cadavrelor lui Henry Ireton, John Bradshaw și Oliver Cromwell. A ordonat ca toate cele 3 cadavre să fie spânzurate și decapitate, pentru că cei trei bărbați au prezidat procesul și execuția tatălui său, Regele Carol I (Charles I), în anul 1649. Cadavrele au fost duse mai întâi la spânzurătoarea Tyburn, iar trupurile lor au rămas acolo până după-amiaza. Cadavrele au fost apoi decapitate și îngropate sub spânzurătoare. Conform tradiției, au fost nevoie de opt lovituri pentru a separa capul lui Cromwell de restul corpului său.

Oliver Cromwell (1599-1658) este considerat a fi o figură istorică reprezentativă pentru Anglia. După executarea regelui Carol I (1600-1649), el a devenit Lord Protector al Regatului Angliei. Cromwell a jucat un rol decisiv în timpul procesului regelui Carol I si a fost unul dintre cei care au semnat condamnarea la moarte. Cromwell a murit în 1658, la vârsta de 59 de ani, din cauza unei infecții a tractului urinar. Carol al II-lea (fiul lui Carol I) s-a întors în Anglia după moartea lui Cromwell și a realizat grozăvia de care am vorbit mai sus.

Dar ce s-a întâmplat cu capul lui Cromwell? În 1875, Dr. George Rolleston a examinat două capete care se credeau că ar fi aparţinut lui Cromwell, comparându-le cu masca mortuară a Lordului Protector. Primul era un craniu din colecția Muzeului Ashmolean din Oxford. Rolleston a ajuns la concluzia că acesta nu putea fi craniul lui Cromwell. Cel de-al doilea cap analizat, cunoscut sub numele de capul Wilkinson” este considerat ca fiind cel mai bun candidat pentru a considera că este capul lui Oliver Cromwell.

Conform legendei familiei Wilkinson, capul lui Cromwell a intrat în posesia lor datorită unei rafale puternice de vânt care a dărâmat acoperișul lui Westminster Hall, în timpul unei furtuni violente ce a avut loc în 1688. Un paznic a găsit capul lui Cromwell pe jos și l-a luat acasă, ascunzându-l şi păstrându-l ca un secret. Fiica sa a vândut capul, iar acesta a trecut prin mâna mai multor proprietari de muzee şi colecţionari din secolele 18 si 19. În 1815, capul a fost vândut lui Henry Wilkinson și a rămas în posesia familiei Wilkinson până când a fost îngropat în 1960.

Familia Wilkinson a permis ca oamenii de ştiinţă să examineze capul, inclusiv Dr. George Rolleston în 1875 și Karl Pearson și Geoffrey Morant în 1935. Pearson și Morant au examinat capul pentru cartea lor; ei au ajuns la concluzia că acesta aparţinea unui bărbat ce avea aproximativ 60 de ani când a murit și au susținut că măsurătorile craniene au corespuns portretelor lui Cromwell. Pearson și Morant au ajuns la concluzia ca acest cap aparţinea cel mai probabil lui Oliver Cromwell.

Familia Wilkinson a decis să înmormânteze capul în 1960. Ei au contactat colegiu lui Cromwell, Sidney Sussex, și au îngropat capul într-un mormânt nemarcat.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner