Poate că una dintre cele mai uimitoare invenţii româneşti este pila Karpen, inventată de românul Nicolae Vasilescu-Karpen, un om de ştiinţă genial. Ea se află la Muzeul „Dumitru Leonida” din Bucureşti şi este uluitoare întrucât mai produce şi acum curent electric, la mai bine de 60 de ani de la invenţia sa! Citez dintr-un articol foarte bun publicat pe historia.ro:
Deşi inedita „baterie” creată acum 60 de ani încă mai produce curent cu tensiune constantă de 1 volt, unii dintre specialiştii care au analizat invenţia de-a lungul timpului au afirmat, siguri pe ei, că pila nu poate exista, pentru că pune sub semnul întrebării principiul al doilea al termodinamicii. Acest principiu precizează condițiile în care are loc transformarea energiei termice în energie mecanică şi are un caracter calitativ, aratând sensul în care se produc spontan transformările, fără să se refere la cantitățile de energie schimbate; este o particularizare a principiului general al schimburilor de energie, conform căruia transformările spontane de energie se realizează de la potențialul mai înalt spre potențialul mai scăzut. Există şi oameni de ştiinţă care au concluzionat că pila Karpen funcţionează folosind exclusiv energia termică a mediului ambiant.
Pila Karpen, o pilă termoelectrică cu temperatură uniformă, este alcătuită din două pile legate în serie. Acestea alimentează un minimotor galvanometric care acţionează o paletă conectată la un comutator, astfel că, la fiecare jumătate de rotire, paleta deschidea circuitul, pentru ca, la a doua jumătate de rotație, să-l închidă. Timpul de rotație era calculat în așa fel încât pilele să aibă timp de reîncarcare, respectiv pentru refacerea polarității, în perioada cât circuitul era deschis. Motorul si paletele aveau drept scop demonstrarea faptului că pilele furnizează energie electrică. Pila Karpen are electrozi din aur (lucios) şi platină neagră (poroasă) cufundaţi în acid sulfuric de înaltă puritate.
Se crede că ea este folosită de agenţii spaţiale şi în aplicaţii militare. Profesorul Ionel Solomon, preşedintele Societăţii Franceze de Fizică în perioada 1973-1974, a exprimat chiar convingerea că, la jumătate de secol după inventarea ei, oamenii s-au folosit de Pila Karpen pentru a ajunge pe Lună.
P.S. Este uimitor cum după 60 de ani, o „baterie ” să mai poată producă curent cu tensiune constantă, fără să fie realimentată sau schimbată. Eu totuşi nu înţeleg de ce asemenea invenţii incredibile sunt păstrate „la secret” şi nu sunt comercializate pe scară largă, pentru a beneficia întreaga omenire de ele. Într-un articol publicat foarte recent pe evz.ro se spune că Ceauşescu ar fi luat decizia în 1979 să ţină ascunsă pila într-un seif imens. Oare de ce?