Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Un templu misterios din Indonezia, Borobudur. Aici se află o statuie care, dacă te uiţi la ea, poţi muri… Aşa e legenda!

370
blank
Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Aproximativ în centrul insulei Java (Indonezia), pe o vale înconjurată de munţi, se înalţă o colină artificială – templul Borobudur. Nu există cronici istorice referitoare la construcţia acestui imens şi splendid templu. Ghidându-se după alte date, istoricii atribuie construcţia acestuia anului 778 d.Hr. (conform inscripţiei de pe stela de piatră despre ridicarea în centrul insulei, la porunca conducătorului dinastiei Shaylendra Panchapana, a unui templu budist).

Printre miile de imagini de la Borobudur există o statuie ascunsă după un gard de fier care, odată văzută de ochi omeneşti, condamnă persoana respectivă la moarte. (Există o presupunere referitoare la faptul că statuia respectivă, cunoscută mai târziu sub numele de Bhima, este una dintre figurile budiste care se află sub turnul-stupă zăbrelit de pe terasa rotundă inferioară de lângă scara de est; statuii i se atribuie o forţă magică şi aceasta se bucură până în zilele noastre de o veneraţie deosebită din partea populaţiei locale). Conform uneia dintre cele mai vechi legende din perioada premergătoare celei musulmane, spiritul celui care a construit templul, Gunadharama, sălăşluieşte intr-un munte stâncos, aflat alături, având chip omenesc.

În sec. al XVIII-lea, Borobudur, asemenea multor altor monumente de pe insula Java, a fost abandonat, iar în perioada islamului a fost uitat cu desăvârşire. Europenii au văzut pentru prima oară templul, acoperit de pământ şi vegetaţie aproape în întregime, abia în anul 1814. După aceea, la curăţirea Borobudurului au lucrat câteva expediţii. Însă din cauza mijloacelor insuficiente pentru reconstrucţia şi paza monumentului, lucrările au avansat foarte încet.

La prima vedere, templul apare ca un deal obişnuit, cu terase din piatră, cu turnuleţe care alternează sistematic, cu nişe şi numeroase statui de buda. Minunatele sculpturi şi benzi cu reliefuri îl antrenează pe vizitator în labirintul galeriilor, care durează pe tot perimetrul templului, trecând prin numeroase scări întortocheate. Părerea generală este că nu mergi printr-un templu, ci printr-un oraş întreg, cu străzi, terase, spaţii deschise şi turnuleţe sub formă de cupolă – stupe. Pentru a vizita toate galeriile, trebuie parcurşi 5 km. Dar o privire completă a întregii construcţii este posibilă doar din aer. Templul este alcătuit dintr-o parte superioară (rotundă) şi una inferioară (pătrată). Partea de sus este compusă dintr-un turn central sub formă de clopot şi trei trepte largi care o înconjoară. Fundaţia templului este foarte complexă, având un număr imens de sculpturi şi arătând schematic ca un dodecagon.

Templul Borobudur diferă de oricare altă construcţie din Indonezia. Aceasta este singura stupă budistă din ţară, care conţine concomitent în arhitectura şi sculptura sa şi elemente ale hinduismului. În templu este materializat canonul budist în aspectele sale cosmogonic, mitologic şi iconografic. Asemenea oricărei stupe, Borobudur reprezintă un model budist canonic al lumii, o mandala care, prin forma sa primordială de cerc, complicată prin pătratele care se intersectează, prin patru protuberanţe în formă de T (porţi spre cele patru părţi ale lumii) vorbeşte despre percepţia arhaică, ciclic-circulară a spaţiului şi a timpului.

E recomandabil ca vizitarea templului să înceapă cu partea de răsărit şi, fără grabă, cercetând atent pereţii cu reliefuri, să continue cu fiecare nivel, în sensul acelor de ceasornic, pentru ca stupă centrală să se afle la dreapta.

Orgoni Crystal