Conform Noul Testament, Sfântul Petru a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Isus Hristos. Conform tradiției creștine, Petru a fost răstignit în Roma, sub împăratul Nero.
În mod tradițional, se consideră că a fost răstignit cu capul în jos, asta fiind cerinţa sa, deoarece s-a considerat a fi nevrednic să fie răstignit în același fel ca Iisus Hristos. Petru, care era pescar în Betsaida, a devenit primul apostol enumerat de Iisus în Biserica timpurie.
În 2013, Vaticanul a dezvăluit public fragmente osoase care ar aparține Sfântului Petru, revigorând dezbaterea științifică și misterul cu privire la relicvele găsite într-o cutie de încălțăminte, despre care se spune că ar aparține cu adevărat primului papă.
În timpul lucrărilor de restaurare a unei biserici vechi de 1000 de ani în apropiere de Roma, s-au descoperit fragmente osoase în vase de lut care aparțineau Sf. Petru, altor trei preoți și încă altor patru martiri ai Bisericii timpurii. „Există două vase de lut care erau inscripționate cu numele celor 4 papi timpurii: Petru, Felix, Callixtus și Corneliu”, a declarat unul dintre lucrători pentru canalul italian de televiziune Rai Uno. „Nu sunt un arheolog, dar am înțeles imediat că erau foarte vechi. Privind la ele, m-am simțit foarte emoționat”.
Vasele de lut au fost găsite în biserica Santa Maria din Cappella, în cartierul Trastevere din Roma, lângă râul Tibru. Existența fragmentelor osoase a fost cunoscută de secole, însă acestea nu au fost găsite niciodată. În interiorul bisericii Santa Maria in Cappella, o inscripție de piatră a înregistrat existenţa rămășițelor, indicând faptul că relicvele se păstrau alături de o bucată de țesătură luată din rochia Fecioarei Maria.
Datorită problemelor structurale, biserica a fost închisă timp de 35 de ani. Ocupându-se de întreținerea de rutină, muncitorul a descoperit oasele sub placa de marmură din spatele altarului. Oficialii bisericii nu au comentat încă despre autenticitatea oaselor, care trebuie să fie testate.
„Așteptăm un studiu aprofundat. O comparație a ADN-ului acestor oase și a celor păstrate de Vatican ar face lumină asupra problemei”, a spus diaconul Massimiliano Floridi.
Unii susțin că relicvele au fost mutate în biserică pentru a fi protejate, în timpul papei Papei Urban al II-lea. În timpul schismei, legitimitatea papei Urban al II-lea a fost pusă la îndoială de Clement al III-lea, care era un anti-papă susținut de împăratul Henric al IV-lea.