De ce nu putem simţi Pământul cum se roteşte? Un experiment controversat care arată că Pământul ar putea fix…


rotatia PamantuluiSite-ul Mentalfloss.com îşi propune să răspundă la o întrebare pe care mulţi ne-am pus-o, dar poate că unii n-au găsit încă răspunsul: „De ce nu simţim nimic atunci când Pământul se roteşte?” Întâi prezint traducerea articolului şi apoi vă prezint şi nedumerirea mea.

Vă vine să credeți sau nu, dar chiar și atunci când staţi nemişcat pe un scaun, vă aflaţi mereu în mișcare. Şi asta pentru că Pământul însuși este mereu în mișcare și se mişcă rapid! La Ecuator – o linie invizibilă care se încadrează în jurul mijlocului Pământului – planeta se învârte cu aproximativ 1.600 km/oră. Adică, aproape de două ori mai rapid decât cele mai multe dintre avioane!

Imaginați-vă că vă aflaţi pe bancheta din spate a unei maşini care merge pe autostradă. Vă simţiţi ca şi cum v-aţi mişca? Nu! Acum uitaţi-vă pe fereastră din această maşină. Puteţi vedea cum lumea trece prin faţa voastră, dar totuşi staţi nemişcaţi. Nu puteţi simți mişcarea, pentru că voi și mașina vă deplasaţi împreună cu aceeași viteză. Același lucru se întâmplă cu Pământul. Vă mișcaţi cu aceeași viteză ca și Pământul, așa că nu puteţi simți mişcarea.

Pământul se rotește în jurul propriei axe, la fel ca un titirez. Este nevoie de 24 de ore pentru a se roti o dată. O rotație este egală cu o zi! Pământul se deplasează într-un ritm constant, ceea ce înseamnă că nu accelerează sau încetineşte la fel ca o maşină. Dacă Pământul şi-ar schimba brusc viteza de rotaţie, am simți un șoc foarte mare; e ca și cum un șofer ar frâna brusc.

P.S. Poate că sunt mai prost cu fizica, dar să-mi explice şi mie următoarea situaţie. Pământul se roteşte de la vest către est cu viteza de 1.600 km/h. Un avion ajunge la Bucureşti la Istanbul (de la vest la est) în circa jumătate de oră, cu viteza de 800 de km/h. Cum Pământul are o viteză mai mare decât avionul, acel aparat nu ar putea ajunge niciodată la Istanbul; din contra, după circa o zi, Istanbulul ar apărea din vest şi nu din est. Acum, ştiu ce vor răspunde cei mai mulţi: şi atmosfera Pământului s-ar roti cu aceeaşi viteză ca şi Pământul însuşi (cu 1.600 km/h) şi de aceea nu se întâmplă paradoxul descris mai sus. Şi asta datorită gravitaţiei, care ţine atmosfera lângă Pământ.

Bine. Dar atunci, aş vrea să-mi răspundă cineva de celebrul experiment ştiinţific Michelson-Morley din 1887. Cei doi fizicieni au vrut să detecteze viteza luminii diferenţiată în direcţia nord-sud şi est-vest; şi acest lucru ar fi fost normal să apară întrucât se presupune că Pământul se învârte în jurul Soarelui. Michelson şi Morley se aşteptau să găsească diferenţe în viteza luminii de la est la vest, şi viteză constantă de la nord la sud. Dar ei nu au găsit nicio diferenţă, oricât de mult au încercat. Concluzia? Pământul este fix, dacă viteza luminii e constantă! Biograful lui Einstein afirma că acest experiment l-a pus pe Einstein serios pe gânduri. Nu exista decât trei soluţii, iar una dintre ele era să se admită faptul că Pământul este fix în spaţiu, iar totul se învârte în jurul său.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock