Cercetătorii au rămas perplecşi, după ce au descoperit “zăpadă” în interiorul Pământului!

1093

Imagine: prelucrare proprie

În timp ce încă așteptăm cu nerăbdare un Crăciun alb, „zăpada” a ajuns deja într-un loc neobișnuit: miezul Pământului. Exact acolo, unde este atât de cald! Cum se poate aşa ceva? Cercetătorii sunt pe urmele fenomenului și vor să știe cum au fost create grămezi de “zăpadă”, care au o înălțime de 300 de kilometri.

La granița dintre miezul exterior și interior al Terrei, se găsesc grămezi de “zăpadă”, formate dintr-o așa-numită “zăpadă de fier”, cu o înălțime de peste 300 de kilometri. Fulgii de fier cristalin formează un strat de tranziție semisolid. Acest lucru a fost sugerat de un model bazat pe date seismice.

Cercetătorii de la Universitatea Sichuan din China, împreună cu mai mulţi colegi din alte părţi ale lumii, au creat acest model. Inițial, ei au vrut să afle de ce undele de cutremur din cei 280 km ai nucleului exterior al Pământului îşi reduc viteza mai mult. De asemenea, cercetătorii au vrut să afle de ce viteza acestor unde diferă între emisfera vestică și cea estică. Iar “zăpada” din miezul Pământului reprezintă o explicație uluitoare pentru cele de mai sus.

“Este o idee bizară: în nucleul exterior există cristale care ating câteva sute de kilometri până la miezul interior”, a declarat Nick Dygert, de la Universitatea din Texas, unul dintre co-autorii studiului, într-o declarație oficială. Potrivit acestuia, aproximativ 15% din materialul din partea inferioară a miezului lichid al Pământului ar putea consta din această “zăpadă” de fier.

Aceasta este cea mai bună explicație pentru comportamentul misterios al undelor seismice din miezul Pământului. La urma urmei, este foarte posibil ca stratul de “zăpadă” să încetinească undele seismice și să provoace simultan discrepanțe în ambele emisfere.

Cercetătorii sunt surprinși de ceea ce au descoperit şi îşi dau seama că miezul Pământului prezintă încă multe mistere…

Sursa (traducerea si adaptarea): eurekalert.org